Folyamatosan képzik a polgárőröket

Az elmúlt hetekben körülbelül nyolcszáz polgárőr vezető vett részt továbbképzéseken. Ezek a közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési képzések lehetőséget adtak a polgárőrség aktuális helyzetének, valamint a szervezet előtt álló feladatoknak az áttekintésére is.

2021. 10. 13. 20:29
null
20201212 Békéscsaba Ifjú polgárőrök és a Békéscsaba Jamina Polgárőr Egyesület tagjai osztottak és osztanak ki idős, rászoruló embereknek ajándékcsomagokat ezekben a napokban a megyeszékhelyen. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Fotó: Imre György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hangsúlyt helyez az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) a polgárőrök képzésére. Polgárőr-akadémiát működtetnek, ahol egyhetes, bentlakásos képzést kapnak a polgárőrök. Emellett speciális képzést is szerveznek.

Legutóbb az OPSZ és a Közlekedéstudományi Intézet között lévő együttműködés alapján tartottak közlekedésbiztonsági képzést Borsod és Heves megye polgárőreinek.

A képzésen a polgárőrök megismerkedhettek az európai előírások közlekedésbiztonsági elvárásaival, illetve tájékozódhattak Magyarország aktuális közlekedésbiztonsági helyzetéről. Betekintést kaptak az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti feladataiba és egyeztették a polgárőrség iránti elvárásokat a baleset-megelőzési programok eredményes végrehajtása érdekében. Szó esett a polgárőrség és a rendőrség együttműködésének tapasztalatairól és a polgárőrség aktuális helyzetéről is.

Túrós András, az OPSZ elnöke a képzést lezáró beszédében elmondta: az elmúlt hetekben körülbelül nyolcszáz polgárőrvezető vett részt továbbképzéseken. 

 Felidézte: 

a polgárőrség a koronavírus-járvány legkritikusabb, első hulláma során jelesre vizsgázott és hősiesen helytállt. Ennek is köszönhető, hogy a polgárőrök társadalmi megbecsültsége kiváló, a lakosság elismeri munkájukat.

Hozzátette: az utánpótlás biztosított, 2021 első nyolc hónapjában 1700 fővel nőtt a polgárőrség létszáma. Az állami vezetők, rendészeti vezetők ugyancsak elismerően nyilatkoznak a polgárőrök tevékenységéről. Kitért arra is, hogy a rendőrség és a polgárőrség közötti stratégiai partnerségi viszony megtartása és erősítése fontos feladat. 

A polgárőrség mind a lakosság részéről, mind a kormányzat részéről erős támogatást élvez. Ha ezzel a bizalommal élni tudunk, akkor a polgárőrség továbbra is biztos pont lesz a magyar társadalom életében – zárta beszédét Túrós András.

Kiss Attila vezérőrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya méltatta a szervezet és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr-szövetség közötti együttműködést, a kölcsönös tájékoztatás és információcsere rendszerét. 

Kiemelte a rendőr–polgárőr közös szolgálatellátás pozitív tapasztalatait, illetve a polgárőrök rendezvények biztosításában vállalt szerepét.

Áttekintést adott a megye közbiztonsági helyzetéről, a baleset-megelőzési program végrehajtásáról.

Balogh Tibor ezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese előadásában elmondta: a biztonság olyan fundamentum, ami mára rendkívül felértékelődött. 

Minden egyes órával, amit egy polgárőr szolgálatban eltölt, értéket teremt, amely tiszteletre, elismerésre méltó.

Ezután szólt Heves megye közlekedésbiztonsági és közbiztonsági helyzetéről, az elért eredményekről.

Borítókép: MTI/Komka Péter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.