időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Halottak napja: tovább tartanak nyitva a temetők

Magyar Nemzet
2021.10.31. 10:17 2021.10.31. 19:15
Halottak napja: tovább tartanak nyitva a temetők

A temetők hosszabban lesznek nyitva, néhol ingyenes mikrobuszokkal utazhatnak a látogatók. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség is kiemelten készül mindenszentekre és a halottak napi hosszú hétvégére. Van olyan sírkert, ahol napközben népzenei programokkal várják az emlékezőket.

Mindenszentek és halottak napja miatt csütörtöktől jövő keddig 

meghosszabbított nyitvatartással, 7-től 20 óráig várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, és szünetelnek a temetések

– közölte a Budapesti Közművek temetkezési divíziója, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI). Közleményük szerint a társaság az ügyfélforgalom várható növekedése miatt ezekben a napokban ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban. 

NÉPZENEI KONCERT, FÉNYFESTÉS, MÉCSESGYÚJTÁS

A korábbi évektől eltérően idén szentmisével kezdődnek a november elsejei programok a Fiumei úti sírkertben 15 órakor a nemrégiben felújított szentkeresztnél, illetve rossz idő esetén a sírkert bejáratánál található kápolnában – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-vel.

Mint írták, ezt követően, a Hagyományok Házával közös szervezésben a sírkert hat helyszínén egy-egy Kárpát-medencei zenei formáció a tájegységének megfelelő népzenei koncertjét lehet meghallgatni, ezeken siratóénekek, halottas énekek is elhangzanak majd.

A nap zárásaként a sírkertbe érkezők a NÖRI által biztosított mécses elhelyezésével egy nagy Magyarországot „rajzolhatnak” az első világháborús emlékmű köré. A temetőiroda október 30-tól november 1-ig 8 és 16 óra között tart nyitva. A parkolás a temető területén október 28-tól november 2-ig ingyenes.

A Farkasréti temető és az Új köztemető bejáratát belülről kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítják meg. 

Utóbbiban vasárnap és hétfőn ingyenesen mikrobuszokkal segítik a közlekedést reggel nyolc és délután öt óra között, a járműveken kötelező a maszkhasználat. 

Szombattól keddig autóval is díjmentesen lehet behajtani a X. kerületi sírkertbe. A többi fővárosi temetőbe ugyanakkor gépjárművel behajtani tilos. A BTI a Farkasréti temetőben november 1-jére közös mécsesgyújtást szervez. 

A Budapesti Közlekedési Központ járatai szombaton, vasárnap és hétfőn az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek. 

Hétfőig bizonyos, temetőket érintő járatok a szokásosnál sűrűbben közlekednek, és rendkívüli járatok is indulnak.  

A közlekedési társaság azt javasolja, hogy aki teheti, a hétvégén a közösségi közlekedést válassza, mivel megnövekedett autóforgalomra és korlátozott parkolási lehetőségekre kell számítani a temetők környékén. November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, a budapesti sírkertek reggel fél nyolctól este öt óráig várják a kilátogatókat.

KIEMELT RENDŐRI FIGYELEM

A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a temetőkbe látogatók nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére – közölte korábban az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Figyelmeztettek, hogy a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat, a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból pedig az értékeket. 

Az Országos Polgárőrszövetség idén is fokozott és folyamatos bűnmegelőző járőrszolgálatot biztosít a mindenszentek és a halottak napja körüli időszakban a temetőkben, sírkertekben és az urnatemetővel rendelkező templomok környékén.

Borítókép: MTI/Komka Péter

VILÁGSZERTE GYERTYÁKAT GYÚJTANAK

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. Általános szokás, hogy mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a „temetők nagy keresztjénél” ma is elimádkozzák mindenszentek litániáját és megáldják az új síremlékeket. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, ezért a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Az ünnep a katolikusok számára 2013-tól nem tanácsolt, hanem kötelező ünnep, azaz a hívőknek kötelező a szentmisén való részvétel. A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg, az ortodox keresztény egyház ma is akkor tartja. A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként az apátság alá tartozó bencésházakban. E napon gyertyákat, mécseseket gyújtanak az elhunyt szerettek emlékére. A szokáshoz kapcsolódó népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a "véletlenül kiszabadult lelkek" visszataláljanak sírjukba, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. A sírokat is azért kell megszépíteni ilyenkor, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A bukovinai székelyek – ahogy más kultúrákban is szokásos – még ennivalót is vittek ilyenkor a temetőbe. Az eredetileg az örök életről szóló „reményünnepet” a mediterrán népek ma is fiesztával ünneplik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.