Így hangolta át magát Karácsonyról Márki-Zayra a sorosista propagandagépezet

Sokáig úgy tűnt, hogy a főpolgármester a favorit a részben külföldi pénzből finanszírozott baloldali sajtónál, de aztán az előválasztás első fordulóját követően történt valami. A Telextől a 444-en át a HVG-ig varázsütésre a komplett hálózat átpártolt Márki-Zay Péterre, a mai napig nem lehet tudni, hogy mi ennek a pontos oka. Pedig egy nappal a nagy váltás előtt több felületen is konkrét lejárató anyag került ki a hódmezővásárhelyi politikusról. Bár rövid ideig fennakadások voltak a rendszerben, ma már úgy tesz az ellenzéki sajtó, mintha semmi nem történt volna, és ontja magából a Márki-Zayhoz kapcsolódó PR-anyagokat – olvasható a Kontra cikkében.

Forrás: KONTRA2021. 10. 26. 12:01
20211008 Budapest Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztató Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter magabiztosan győzte le Dobrev Klárát az előválasztás második fordulójában, ezzel ő lett a baloldali pártok közös kormányfőjelöltje. Sikerében komoly szerepe volt a részben külföldi finanszírozású baloldali portáloknak. A két forduló közötti időszakban rövid időre megakadt a propagandagépezet: feltűnően nagy volt a tanácstalanság a szerkesztőségekben, az újságírók nem tudták, hogy kit szabad támogatni, és kit nem. Ám nem sokkal a második forduló kezdete előtt, egész pontosan október 10-én tisztázódott a helyzet:

a komplett hálózat varázsütésre átpártolt Karácsony Gergelyről Márki-Zay Péterre.

Innentől kezdve kizárólag pozitív kicsengésű anyagok jelenhettek meg a hódmezővásárhelyi polgármesterről, a korábban tapasztalt kritikus hozzáállásnak nyoma sem volt.

Azt, hogy pontosan mi történt, nem lehet tudni, maximum sejteni: 

a legfőbb baloldali médiumok vélhetően külföldről érkező politikai megrendelést teljesítettek

 – írja a Kontra.

Karácsony Gergelynek elkészült a kávéja

 – így fölényeskedtek a 444 október 10-i podcastjében, ahol Uj Péter, a portál főszerkesztője, Bede Márton és Winkler Róbert, a lap munkatársai beszélgettek az előválasztás első fordulójáról.

Ez nem újságírás, hanem parancskövetés

A résztvevők a műsor nagy részében Karácsony Gergelyt éltették, és a harmadik helyen végző Márki-Zay Péteren gúnyolódtak. Bede például odáig jutott a flegma helyzetértékelésében, hogy „amennyiben Orbán Viktor után hatalomra jutna, az egy határozott lépés lenne valami még rosszabb irányába”. Uj Péter ezt azzal fejelte meg, hogy „szerencsére ez a veszély nem fenyeget”.

Az élet azonban tartogat meglepetéseket:

azok az emberek, akik tökéletes összhangban szidták a hódmezővásárhelyi polgármestert, pár nappal később dicshimnuszokat zengtek róla. Persze nem maguktól, hanem kényszerűségből.

Rövid ideig újságíróknak képzelhették magukat, de újra rá kellett ébredniük, hogy nem többek pénzért parancsot teljesítő propagandistáknál. És mint kiderült, ez nemcsak a 444 munkatársaira igaz, hanem általában véve a baloldali médiaháló tagjaira.

Mint az köztudott, főpolgármesterré választását követően Karácsony Gergely lett a baloldal reménysége, az ellenzéki szimpatizánsok tőle remélték a régóta várt (parlamenti) választási győzelmet. A felfokozott hangulat kialakításában kulcsszerepet játszottak a baloldali sajtótermékek, a Telex–HVG–444–24-tengely jól érzékelhetően besorolt a Párbeszéd társelnöke mögé. Ez bőven igaz volt az előválasztás első fordulójára is – idézi fel a Kontra.

Egyszerű volt a képlet

Az augusztus végén, szeptember elején közölt cikkeikben még a konfliktusokat felvállaló, határozott politikusként mutatták be olvasóiknak Karácsonyt, olyan „államférfiként”, aki olykor-olykor odacsap a szövetségeseinek is (leginkább a DK-nak). A narratíva fontos része volt, hogy mivel a Fidesz erőteljesen támadja a személyét, ezért a kormánypárt felső vezetésében őt tartják a legveszélyesebbnek, csak vele lehet legyőzni Orbán Viktort.

Sokáig Karácsony Gergelynek állt a zászló, a baloldali média kitartóan kampányolt mellette   Fotó: Mirkó István

A Telex augusztus 31-én nagy cikkben dolgozta fel a pécsi baloldal kálváriáját, ami kampányanyagnak sem volt utolsó.

Az érintettekkel és a helyi közéletben jártas forrásaink alapján összegezzük, mi történt a pécsi választókerületben az utóbbi időszakban, és mi vezetett oda, hogy Karácsony Gergely a kampány közepén sietett Pécsre rendet rakni

 – olvasható az írásban, ahol a főpolgármester bátor, rendteremtő politikusként bukkant fel.

Nem akart lemaradni a 444 sem az ajnározási versenyben. A szeptember 6-án publikált Visszaszólt Karácsony az őt a fideszes Századvég felmérésével fizetett hirdetésben cinkelő DK-nak című anyagukban – rácáfolva a kormánypártok üzeneteire – azt bizonygatták, hogy a főpolgármester nem Gyurcsány embere, és ha kell, akkor keményen nekimegy egykori mentorának. Egyébként a Telex is foglalkozott a témával.

Karácsony védelme érdekében cinikus hangvételű cikkeket is bevetettek: a magukat függetlennek tartó sajtótermékek több alkalommal is ilyen módon próbálták meg hitelteleníteni a főpolgármestert ért támadásokat, illetve a politikájával kapcsolatos kritikákat.

Az első forduló előtt több baloldali portál is vezető anyagban figurázta ki, hogy „a kormánymédia” kiemelten foglalkozott a fővárosi hajléktalan- és dugóhelyzettel. Elsőként augusztus 16-án a 444 közölt írást a témában Üdvözöljük a bűzös, bűnös Budapesten! címmel, három nappal később, augusztus 19-én a Telex folytatta a sort A kormánymédia szerint lassan a pokol is jobb hely, mint Budapest című cikkel. Nem maradt ki a jóból a HVG sem, és szeptember 14-én jelentette meg a Fizetett hirdetésben kérte a közmédia, hogy a felhasználók mutassák be a lepusztuló Budapestet című anyagot.

Augusztus 18-án az összes jelentősebb ellenzéki lap beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzet múlt időben írt tudósítást a CEU szeptemberi rendezvényéről, aminek a programjában felbukkant a főpolgármester neve is. A baloldali propagandahálózatnak egy apróbb hiba is elég volt ahhoz, hogy cikkek sorozatával megtámogassa a preferált jelölt kampányát.

Szintén lelkesen tudósítottak arról, hogy a főpolgármester valamennyi előválasztási ellenfelének odaadta az ajánlását. 

A HVG augusztus 25-i cikkében büszkélkedve úgy fogalmazott, hogy 

nem fukarkodik a saját aláírásával az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltté váláshoz szükséges 20 ezer támogató ajánlást elsőként összegyűjtő Karácsony Gergely: a vetélytársait is támogatja.

Szauer Péter lapja egyébként kiválóan teljesített a PR-cikkek gyártásában. Augusztus 29-én jelentették meg az És akkor Karácsony Gergely megpróbált oda ütni, ahol a kormánynak fáj című írásukat, amiben egyszerre mutatták be bátornak, keménynek, a konfliktusokat felvállalónak és határozottnak a baloldali politikust. Szeptember 1-jén pedig a lelkendezve úgy kommentálták a városvezető kezdeményezését és az NVB erről szóló döntését, hogy „Karácsony Gergelynek siker a Fudan-népszavazás, de még a Fidesznek is jól jöhet”. Két nappal később pedig egyenesen „szőnyegbombázásnak” nevezték az ellene irányuló politikai és kommunikációs támadásokat, arra utalgatva, hogy a Fidesz őt szeretné Orbán Viktor kihívójának.

 

Az összes portál megpróbált egyébként belenézni a nagy fideszes pénztárcába: a 444, a Telex, a HVG és a 24 is megírta, hogy a nagyobbik kormánypárt hány millió forintot költött a főpolgármester ellen irányuló „lejárató kampányra”. Ugyanakkor azt kevésbé hangsúlyozták, hogy kedvencük alsó hangon félmilliárd forintot szórt el saját maga népszerűsítésére

– olvasható a Kontra cikkében.

„Kockás füzetében Karácsony már tervezgeti az árnyékkormányát” – írta reménykedve a HVG szeptember 10-i cikkében, amiből a lap olvasói olyan kulisszatitkokat tudhattak meg, hogy a főpolgármester saját maga győzelmével számolt. „Néhány tárcavezetői posztot politikusok töltenek majd be, de a Karácsony-kormány alapvetően egy szakértői kormány lesz” – jelentette ki a politikus.

Nem teljesen így alakultak a dolgok, de még mielőtt ez kiderült volna, a Partizán szeptember 10-én készített az időközben celebszintre „emelkedett” városvezetővel egy alákérdezős interjút.

A baloldali média annyira látványosan tolta őt, hogy ugyanezen a napon egységesen címlapon hozták a megbízhatatlan méréseiről ismert Publicus legfrissebb kutatását. 

Karácsonynak van a legnagyobb esélye legyőzni Orbánt

 – kürtölték világgá.

Közvetlenül az előválasztás első fordulója (szeptember 18.) előtt sem volt hiány a kedves írásokban. Mindegyik propagandalap beszámolt a főpolgármester sárga mellényes sajtótájékoztatójáról, ahol némileg abszurd módon a Blaha Lujza téren dolgozó munkások megdobálása volt a téma. Az üzenet a szokásos volt: a rendíthetetlen jelölt, aki testi épsége árán is megvédi az alkalmazottait. Finoman a 444 is beszállt (pontosabban ki sem szállt) a körforgásba, és szeptember 16-án arról cikkezett, hogy „Karácsonyt is emlegette Orbán a frakcióülésen”.

Egy nappal a start után a HVG fontosnak tartotta szemlézni az Observer véleménycikkét. „Karácsony Gergely beleköphet Orbán Viktor levesébe” – olvasható a diadalittas szalagcím, ami faékegyszerűséggel mutatta meg a lap olvasóinak, kire érdemes szavazni. A Telex pedig annyira elszánt volt, hogy még a lehetetlennel is megpróbálkozott: kiemelt anyagukban fontosnak tartották tudatni követőikkel, hogy a külföldi nyelvekkel bajban lévő főpolgármester „angolul mondott beszédet” a budapesti CEU konferencián.

Természetesen az összes portál kiemelt helyen közölte a hírt, hogy Karácsony Gergely kihátrált korrupciós ügyei miatt Tóth Csaba mögül. Nem nehéz kitalálni, miért volt erre szükség: fel kellett énekelni, hogy a főpolgármester nem tűr semmiféle susmust.

Ezzel párhuzamosan Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kormányfőjelöltje jóval kevesebb szereplési lehetőséget kapott ezeken a felületen. Ha véletlenül mégis feljátszották őket, akkor abban nem volt sok köszönet. Gyurcsány Ferenc feleségét rendre rossz színben tüntették fel, a hódmezővásárhelyi polgármester meg leginkább követelőző kistelepülési vezetőként jelent meg a híreikben.

Átmeneti zavar

A hatalmas médiatámogatás ellenére a főpolgármester némileg meglepő módon csupán a második helyen végzett Dobrev mögött. Ez pedig nem kis zavart okozott az addig katonás rendben működő propagandagépezetben, főleg hogy a harmadik helyével (Jakab Pétert kiejtve) becsúszott a második körbe az addig csak kisvárosi polgármesterként kezelt Márki-Zay Péter.

A váratlan eredménynek köszönhetően a második forduló kezdetéig komoly bizonytalanság uralkodott a legnagyobb baloldali lapok szerkesztőségeiben: teljes volt a tanácstalanság azt illetően, kit lehet és kit szabad támogatni, hogy ne legyen belőle baj.

Egyedül abban volt egyetértés, hogy Dobrev Klárát kell ütni. Bár a DK kormányfőjelöltje és a párt indulói toronymagasan nyertek az első körben, a két forduló között (és utána is) folyamatosan nyomás alatt tartották őket.

A Kontra teljes cikkét IDE kattintva tekintheti meg.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.