A Telex sem talált sok megvalósult Karácsony-ígéretet

A jobboldalisággal nem vádolható lap szerint, fele se valósult meg Karácsony ígéreteinek, ellenben kijelenthető, hogy az előző éra alatt megszokott lendületes fejlődés megállt Budapesten – írta cikkében a Mandiner.

Forrás: mandiner.hu2021. 10. 26. 11:56
Karacsony
Karacsony Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve lépett hivatalba Karácsony Gergely. A jeles alkalomból a Telex összeszedte, hogy Budapest főpolgármesterének a választási ígéreteiből mennyi valósult meg. Összesen 23 ígéretet számoltak össze, amiből szerintük 14 ígéret beváltatlan maradt – számolt be róla a Mandiner.

Amik sikerültek

Minden évben húszezer forint fűtési támogatást adni a nyugdíjasoknak és a rászorulóknak: Ez sikerült, bár a 200 milliós keretű Lakásrezsi program annyira érdektelen, hogy bár idén is és jövőre is benne van a költségvetésben, a tavalyi keretet ki sem tudták meríteni, mert nem volt annyi jelentkező család.

Fővárosi szűrőprogram a rákos megbetegedések kiszűrésére: Ez is sikerült, kétmilliárd forintból összesen 31 770 CT- és 9846 MR-vizsgálat vált elérhetővé a főváros lakói számára.

Ingyenes tömegközlekedés a 14 éven aluliak számára: Szintén siker, a döntés megszületett, a fiatalok ingyenesen utazhatnak a BKV járatain.

Ami már nem jött össze

Átláthatóság, avagy feldolgozzák a Tarlós-éra szerződéseit és kivizsgálják a bűncselekményre utaló jeleket: Ebbe bár belekezdett a főváros, de Karácsonyék bicskája beletört abba, hogy legyen is valami. Volt vizsgálat a biodóm és a 3-as metró ügyében, amikből végül feljelentések is születtek, viszont azokat a rendőrség „visszadobta”. Mondhatni, sok hűhó volt a semmiért az „alkalmatlannak is alkalmatlan” főpolgármestertől.

36 500 forintra csökken az éves bérlet ára: Hát, nem csökkent, bár nem is nőtt, ami pozitív fejlemény, tekintve hogy a főváros eddig húsz busz árát égette el a reklámtenderen.

Budapest legnagyobb zöldövezetének a kialakítása, a Margitszigettől a Római-partig, illetve, minden Budapesten születő gyerek kap egy fát: Zöldövezet nincs, a csemeték pedig nem kaptak csemetét.

Esélyegyenlőségi irodát hoznak létre, a nemek között nem lesz bérkülönbség: Esélyegyenlőségi iroda nincsen, béregyenlőségi adatok sincsenek. 

Új park Észak-Csepelre és a Ferencvárosba: Bár a főváros és a kormány közötti megállapodásba bekerült a két park, viszont még csak az új csepeli közpark tervezése kezdődött meg. Egy szóval, parkok nincsenek, s még egy ideig nem is lesznek sajnos.

Tiborcz-adó: Nem jött össze az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanok megadóztatása.

A budapesti önkormányzati bérlakások arányának emelése a lakásállományon belül 4,5-ről 10 százalékra: Egy százalékkal sem változott, a Fővárosi Lakásügynökségnek egyenlőre csak cselekvési terv koncepciója van.

Lakásügyi ombudsman: Nemes egyszerűséggel nincs ombudsman.

A lakbér igazítása a jövedelmi helyzethez (önkormányzati lakások esetén): Nem tettek így, bár elvileg ez a majd valamikor talán létrejövő Lakásügynökség feladata lesz.

A Ferihegy zaj- és légszennyezésének a csökkentése: Nincs változás, egyenlőre még csak a környezeti hatástanulmány elkészítését kezdték el.

Egységes parkolási koncepció: Semmi nem történt.

A behajtási díj bevezetése: A Telexnél jobban nem lehet a kérdés gyökerét megfogalmazni; „még arról sincs döntés, hogy milyen irányba induljanak el”.

Társadalmi párbeszéd a Lánchíd forgalmi rendjéről: Nem tudni, hogy mi lett az eredménye, de talán mindegy is, hiszen végre legalább elindult a Lánchíd felújítása.

A Főpolgármesteri hivatal épületfelújítása, park létrehozása a parkolóból: Egyenlőre csak egy árva közbeszerzést írtak ki a Madách térre néző homlokzat levakolására, a park, illetve a teljes felújítás kérdéses.

Az autók kivonása hétvégente a rakpartról, annak hosszú távon való visszaadása a gyalogosoknak és kerékpárosoknak: Az autókat kivonták, el is indult a felújítás, ám úgy tűnik, hogy nem lesz visszaadva a gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Félsiker.

Változás a BKK elektronikusjegy-projektben: A korábbi mobil jegyek megmaradtak, a projekt megrekedt.

Összegzés

Kijelenthető, hogy az előző éra alatt megszokott lendületes fejlődés megállt Budapesten. Jelenleg is csak azok a beruházások folynak, amelyeket még a Tarlós vezette városvezetés készített elő. Az előző főpolgármester szerint, Karácsonynak csak egy dolga lett volna: megfelelő ütemben folytatni ezeket. Elmondása szerint sok hónapos csúszással, csökkentett műszaki tartalommal és végül egy időpontban megindult a legtöbb fejlesztés, amelynek következményét minden nap érzik a fővárosi lakók – zárja sorait a Mandiner cikke. 

Az eredeti bejegyzést ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.