Nézőpont Intézet: Gyurcsány a felelős a 2006-os eseményekért

Tizenöt évvel a 2006-os rendőrattak után, ma már minden második magyar jogszerűtlennek tartja az akkori rendőri eljárást, 42 százalékuk pedig az akkori kormányfőt hibáztatja – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy az 1956-os forradalom emlékünnepsége az akkori Gyurcsány-kormány morális válságának szimbóluma volt.

Magyar Nemzet
2021. 10. 22. 10:00
HUNGARY-UPRISING-ANNIVERSARY
HUNGARY-UPRISING-ANNIVERSARY-CLASHES Fotó: JOE KLAMAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt évvel a 2006-os rendőri attak után a választókorú magyarok 49 százaléka (a választáson részvételüket ígérők 54 százaléka) mondta azt, hogy a rendőri eljárás jogszerűtlen volt, és csak húsz százalékuk azt, hogy jogszerű – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. 

Mint írják, mindez jelentős elmozdulás még az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest is. 2016 és 2020 között ugyanis csak a magyarok 40 százaléka vélte úgy, hogy a rendőrség jogszerűtlenül járt el, a jogszerűségben hívők tábora pedig öt év alatt 34-ről 20 százalékra csökkent. 

Ma már a jelenlegi kormány kritikusainak 38 százaléka is jogszerűtlen rendőri beavatkozásról beszél, 33 százalékuk szerint ugyanakkor az akkori rendőrség jogszerűen járt el. Úgy tűnik, hogy az időbeli távolság segítette a tisztánlátást – állapítja meg az intézet.

A történtekért a felnőtt magyarok 42 százaléka inkább Gyurcsány Ferencet, 12 százaléka inkább a rendőrséget, 17 százaléka pedig „valaki mást” tart felelősnek.

A rendőri fellépést jogszerűtlennek tartó csoport (minden második magyar) 65 százaléka, tehát kétharmada Gyurcsány Ferencet tartja a történtek felelősének, és csak 12 százaléka a rendőrséget.

Ezzel szemben a mai kormánykritikusoknak csak egyhatoda (16 százaléka) gondolja azt, hogy Gyurcsány felelőssége volt a rendőrség vitatható fellépése a Fidesz rendezvényén résztvevők ellen.

Míg a társadalom többsége jogszerűtlennek tartja 2006 októberének rendőri fellépését, Gyurcsány Ferenc továbbra is kitart mítosza, Orbán Viktor hibáztatása mellett, lekicsinyelve a rendőri intézkedések hibáit. 

Aki ma Magyarországon politikával foglalkozik, választásra kényszerül ebben a kérdésben a társadalmi többség és Gyurcsány Ferenc között

 – szögezi le a Nézőpont Intézet a kutatási adatok alapján.

Megsértve és megalázva

2006. október 23-án, egy hónappal az őszödi beszéd kiszivárgása, három héttel az akkori ellenzéki Fidesz önkormányzati választási győzelme és két héttel az akkori MSZP–SZDSZ-koalíció hiány nélküli Gyurcsány Ferenc melletti bizalmi szavazását követően, a morális válság kellős közepén került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának megünneplésére. A Fidesz nagygyűlésének végén a rendőrök, szélsőjobboldaliak elleni fellépés címén lovasrohamot és könnygáztámadást indítottak, számos békés tüntetőt is megsértve, megalázva. A rendőri eljárás azonnal politikai vita tárgya lett, amelyben az idő múlásával egyre inkább bizonyítható Gyurcsány Ferenc felelőssége.

Borítókép: Europress/AF/ Joe Klamar

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.