időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Orbán Viktor: A magyarok és a szerbek egy új jövő építésébe kezdtek

Forrás: MTI
2021.10.18. 14:46 2021.10.18. 16:29
Orbán Viktor: A magyarok és a szerbek egy új jövő építésébe kezdtek

A magyarok és a szerbek egy új jövő építésébe kezdtek, és ennek a jövőnek a magyarok és a szerbek együtt lesznek a nyertesei – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Horgoson, a Szeged–Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte:

150 éves vasútvonalat akarnak felújtani, de valójában alapkövet tesznek most le.

Azért alapkőletételről beszélnek, mert ez annak a szimbóluma, hogy a szerbek és a magyarok egy új jövő építésébe kezdtek – fogalmazott.

Kifejtette: „együtt erősebbek vagyunk”, szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, ezért hozták tető alá a stratégiai együttműködésről és szövetségről szóló megállapodást.

Azt mondta: a történelem vihara kettévágta ezt a vasútvonalat, és ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen eljelentéktelenedett. Hat évvel ezelőtt a vasúti pálya mentén illegális migránsok ezrei vonultak Magyarország és Európa felé, a pályát le kellett zárni, végül megszűnt a közlekedés – idézte fel.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor szerint ez egy sajátosan közép-európai történet, amikor „valami birodalmi központban tőlünk távol kiötlenek valamit”, aztán megpróbálják ránk erőltetni, és „mi fizetjük meg mindennek az árát”. 

Az idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak – mondta. Hozzátette: ami kívülről jött, „elválasztott minket”, lecsúszást és konfliktust hozott.

Hangoztatta: 

épp itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hangsúlyozta: 

itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lenn, délen, és a szerbeknek útlevél-ellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába.

Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama – jelentette ki.

A miniszterelnök közölte:

Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra, a kérdés lassan az, hogy akar-e még csatlakozni vagy lesz-e mihez csatlakoznia. Magyarország elkötelezett támogatója az országnak.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kitért arra: ennek a beruházásnak „van egy nagyobb testvére”, dolgoznak a Budapest–Belgrád vasúti folyosó megépítésén, és elszántak, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. Dolgoznak azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a fejlesztés, hiszen a politika értelme, hogy az itt élők érdekét szolgálja – mondta a kormányfő.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök kezet fog a szerbiai Horgoson, a Szeged–Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán