időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo
A Karácsony Gergely főpolgármesterré választását övező kezdeti választói optimizmus alábbhagyott, az erőviszonyok megváltozásának legnagyobb vesztese a Momentum

Századvég: A DK előretört, Karácsony támogatottsága összeomlott Budapesten

Magyar Nemzet
Forrás: Századvég
2021.10.26. 17:09 2021.10.26. 19:12
Századvég: A DK előretört, Karácsony támogatottsága összeomlott Budapesten

A Demokratikus Koalíció Budapesten is átvette a vezetést az ellenzéki összefogást támogató választók körében – derül ki a Századvég Alapítvány októberi közvélemény-kutatásából.

A kutatási adatok szerint az elmúlt másfél évben – a pártpreferenciák vonatkozásában – az ellenzéki összefogással szimpatizáló fővárosi szavazók körében jelentős átrendeződés zajlott le. Gyurcsány Ferenc pártjára a budapesti ellenzékiek harminc százaléka szavazna, míg 2020 februárjában csak 21 százalékuk támogatta volna a DK-t.

A budapesti baloldali erőviszonyok megváltozásának legnagyobb vesztese a Momentum Mozgalom, amelyre az ellenzéki összefogást támogató fővárosiak 22 százaléka voksolna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson.

A Momentum tavaly februárban még 34 százalékra számíthatott volna ebben a szavazói közegben. Az MSZP–Párbeszédre a budapesti ellenzéki megkérdezettek hét százaléka, az LMP-re és a Jobbikra 6-6 százaléka szavazna. 2020 februárjában az említett választói csoportban a válaszadók hat százaléka a szocialistákra, öt és hét százaléka pedig az LMP-re, illetve a Jobbikra voksolt volna. A Mi Hazánk Mozgalmat jelenleg az ellenzékkel szimpatizáló fővárosiak négy százaléka, más létező pártot a 18 százaléka támogatna.

Miközben – az országos tendenciákhoz hasonlóan – Budapesten az ellenzéki orientációjú választópolgárok körében a Demokratikus Koalíció vált a legnépszerűbb párttá, Karácsony Gergely támogatói bázisa jelentősen megfogyatkozott. 

A Századvég kutatása alapján fővárosi válaszadók többsége, azaz 54 százaléka kedvezőtlen véleményen van a Párbeszéd politikusáról, ezzel szemben a 44 százalékuk pozitívan vélekedett a főpolgármester személyéről.

Annak ellenére, hogy Budapest – a választási erőviszonyok tekintetében – a baloldal számára hagyományosan kedvezőbb településnek számít, jelenleg a fővárosiak 58 százaléka úgy gondolja, hogy Karácsony Gergely az elmúlt időszakban összességében inkább csalódást okozott az embereknek – közölte a Századvég.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a fővárosi megkérdezettek többsége, 52 százaléka másvalakit, egy új jelöltet látna szívesen Budapest élén, ugyanakkor 38 százalékuk továbbra is Karácsony főpolgármesterségét támogatja. 

Ezenfelül kijelenthető, hogy a Karácsony Gergely főpolgármesterré választását övező kezdeti választói optimizmus alábbhagyott. A felmérés rámutat ugyanis, hogy a budapestiek fele azon az állásponton van, hogy a főváros dolgai jobban mentek Tarlós István főpolgármestersége idején, míg Karácsony városvezetői munkáját eredményesebbnek ítélők aránya 40 százalékra tehető – írták.