időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo
A pénzügyminiszter szerint a baloldal sem a járvány elleni küzdelemben, sem a válságkezelésben nem vett részt

Varga Mihály: A kormány megszorítások helyett támogató politikát folytat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.20. 10:50 2021.10.20. 14:07
Varga Mihály: A kormány megszorítások helyett támogató politikát folytat

– Magyarország lépéselőnyt szerzett, melynek köszönhetően rekordmagas lehet az idei gazdasági növekedés – fogalmazott Varga Mihály a zárszámadás mai vitáján. A pénzügyminiszter a parlamentben arról is beszélt, hogy baloldali kormányzás esetén a válságot kapkodás és megszorítások, végül pedig visszaesés jellemezte volna.

– A 2020-as költségvetés biztos alapot teremtett a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához

– jelentette ki Varga Mihály expozéjában a 2020-as központi költségvetés előterjesztésének megvitatásáról szóló parlamenti vitában. A pénzügyminiszter szerint az elmúlt másfél évet kimagasló küzdelem és teljesítmény jellemezte, így 

olyan eredményeket ért el az ország, amelyekre mindenki büszke lehet. 

– Ezeket az eredményeket „annak ellenére vagy annak köszönhetően” értük el, hogy a baloldal sem a járvány elleni védekezésben, sem a gazdaság újraindításában nem vett részt – fogalmazott a politikus.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország a gazdaság újraindításában lépéselőnyt szerzett az Európai Unióban, melynek köszönhetően rekordmagasságú lehet a növekedés idei mértéke. Mint rámutatott: ma Magyarországon több mint 4,7 millióan dolgoznak, a munkanélküliségi ráta négy százalékra csökkent, és egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól. A pénzügyminiszter leszögezte: az elért eredményeket annak köszönhetjük, hogy a kormány a válságot nem megszorításokkal, hanem támogató költségvetési politikával kezelte.

Hozzátette: ha baloldali kormány lenne hatalmon, a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetet a kormányzat kapkodása és döntésképtelensége jellemezné, amelyet követően megszorítások, adóemelések, elbocsátások és hatalmas visszaesés következett volna. Mint rámutatott: ezzel szemben a Fidesz–KDNP-kormány folytatta az adócsökkentéseket, támogatta a családokat, a munkahelyteremtést, a beruházásokat, mert csak így teremthetnek erős, a kihívásokkal szemben ellenálló gazdaságot és a XXI. században is boldoguló nemzetet. 

A tárcavezető kitért arra: a fiskális politika jól vizsgázott a válsághelyzetben, és azért dolgoznak, hogy tovább csökkenthessék Magyarország adósságát, költségvetési hiányát és külső sérülékenységét. Varga Mihály arra is emlékeztetett: külső szemmel is elismerésre méltó a magyar gazdaság teljesítménye, amelyet a felminősítések is alátámasztanak. 

A pénzügyminiszter szerint az elért eredményeknek akkor van értelmük, ha az emberek közvetlenül is érzékelni tudják ezeket, ezért a kormány arról döntött, hogy a családoknak visszaadja a befizetett szja-t, nyugdíjprémiumot fizet és elengedi a 25 év alattiak számára a személyi jövedelemadót jövőre.

Emlékeztetett: azok az országok tudtak a legkisebb veszteséggel kilépni a válságból, amelyek kiegyensúlyozott gazdaságot építettek, a járvány kitörésekor pedig gyors és határozott lépéseket tettek. Emellett képesek a nemzeti érdekeik képviseletére, továbbá a válság idején is beruházásokkal készültek a jövőre. Varga Mihály arra is rámutatott: 

a kormány által megvalósított és támogatott beruházások munkahelyeket óvnak meg és hoznak létre, segítik a felkészülést a jövőre, és hozzájárulnak a versenyképesség javításához.

A pénzügyminiszter azt is megjegyezte: hogy 

a 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése volt, és ezen a járvány sem változtatott. 

Emellett a kormány intézkedései a munkavállalókat is segítették és hozzájárultak a társadalmi, gazdasági károk mérsékléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez. Mint mondta: a válságkezelés egyik fontos eszköze volt az adók további csökkentése is. Varga Mihály arra is emlékeztetett: a kormány által indított átfogó egészségügyi béremelési programot is a 2020-as költségvetésben tudták megalapozni.

ÁSZ: Jól élt a felhatalmazással a kormány

– A központi költségvetés végrehajtásában jog- és hatáskörrel rendelkezők szabályszerűen gazdálkodtak a közpénzekkel – mondta Domokos László a zárszámadás vitájában. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2020-as költségvetés végrehajtásának ellenőrzésekor a fő kérdés az volt, hogy a kormány jól élt-e a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásokkal. 

Domokos kifejtette: a járvány 2020. márciusi berobbanása egy évek óta bővülő, erős fundamentumokkal rendelkező nemzetgazdaságra gyakorolt sokkszerű negatív hatást. Hozzátette: a stabil fundamentumok, a kormány év közben bevezetett kínálatorientációs gazdaságpolitikája, valamint a munkahelymegtartó és -teremtő szerepvállalása miatt az uniós átlagnál kedvezőbben alakult a GDP, javult a beruházási ráta, és a 15–64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 2019-hez képest kisebb mértékben mérséklődött, mint az EU 27 tagállamának átlaga.