Karácsony Gergely semmiképpen nem mond le posztjáról

Méltatlan körülmények között zajlott a fővárosi önkormányzat közmeghallgatása. Karácsony Gergely főpolgármester igencsak személyesre vette a hangnemet a lakosság számára tartott fórumon. A Fidesz–KDNP frakcióvezetőjének figyelmeztetnie kellett Budapest első emberét, hogy a kérdésekre koncentráljon, maradjon tárgyilagos, és ne politikai lózungokat pufogtasson. A főpolgármester aláhúzta: nem fog lemondani, őt csak a választók távolíthatják el székéből.

2021. 11. 25. 16:33
null
20200914 Budapest Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése a Városházán. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Képen: Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ezeket a vitákat a közgyűlésen megvívtuk. Ne tegyen olyan kijelentést, hogy „a kormány semmit nem támogat”. Kérem ezeket mellőzzük, hagyják a politikai lózungokat, maradjon tárgyilagos – figyelmeztette a főpolgármestert Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, miután Karácsony Gergely politikai sárdobálásba kezdett a lakosság számára rendezett közmeghallgatáson.

 Láng felidézte: 2010 óta a kormány kétszázmilliárd forinttal támogatta a budapesti fejlesztéseket, ezzel is megcáfolva a főpolgármester erős kijelentését. 

A főpolgármester a fővárost érintő kényelmetlen kérdések hatására cinikusan sértegetni kezdte a jelenlévő lakosokat, egységesen megvádolta őket, hogy a Fidesz-központ küldte oda őket, nem a saját tapasztalataikat osztják meg a közgyűlés tagjaival. 

Ami a főpolgármester ellenszenvét kiváltotta, hogy a lakosok által szóba kerültek a főváros járhatatlan közútjai, a várost ellepő hajléktalanok, a köztisztaság és a BKK/BKV színvonalának csökkenése is.

Egy jelenlévő úr azt kifogásolta, hogy járhatatlanná váltak Budapest útjai az autósoknak, közösségi közlekedést használóknak, sőt kerékpárosoknak is, és afelől érdeklődött, mikor állítják vissza a fővárosi közlekedést. A főpolgármester a Budapesten zajló nagy beruházásokkal mentegetőzött, majd kitért arra, hogy a dugókat az agglomerációból beözönlő autósok okozzák. 

Egy hölgy szintén arra várt választ, hogy mivel a város lakóinak életét megkeserítik a dugók, a hajléktalanok, emellett a főváros összeomlott, nem érzi-e visszásnak a főpolgármester, hogy az előválasztási kampány idejére egy ilyen állapotban lévő fővárost cserben hagyott. Karácsony Gergely röviden annyit válaszolt, hogy ő teljesen máshogy látja Budapest helyzetét. Kitért arra is, hogy a szabadsága eltöltését magánügynek tekinti, a város működését ez nem érinti.

A hajléktalanproblémáról Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: szerinte jó irányba halad a hajléktalanstratégia, pozitív példaként hozta fel, hogy üres bérlakásokba költöztetnek fedél nélkülieket.

Egy idősebb hölgy számon kérte Karácsony Gergelyt, hogy a kampányában húszezer forint fűtéstámogatást ígért minden nyugdíjasnak, így számításai szerint minden egyes szépkorúnak hatvanezer forinttal tartozik már a főváros. 

A főpolgármester zavaros válaszában azt mondta, reméli, hogy az önkormányzatok biztosítják ezt a juttatást és hogy minden kerületben elérhető lesz a támogatás. A hölgy arra is rákérdezett, hogy Karácsony mikor szándékozik távozni a székéből, amíg ezt méltóságteljesen meg tudja tenni. A főpolgármester nevetve úgy fogalmazott: amikor a választók úgy döntenek, majd akkor távozik. A főpolgármester másnapi posztjában arról írt, hogy Fidesz-aktivisták telefonjaikról olvasták fel a kérdéseket, ám a közmeghallgatásról készült a videófelvételen egyáltalán nem látni olyat, aki így tett volna.

Szó esett a fővárosi hulladékgyűjtők leszereléséről: mintegy háromezer kuka tűnt el a közterületekről Budapesten. Ezt csak megerősíteni tudták a baloldali városvezetők, érdemben nem tudtak válaszolni a köztisztaságot firtató kérdésre, ahogy a Főkert beszántásáról is csak annyit mondtak: nem szűnt meg, csak divízióként működik tovább. Hozzátették: a nagy holding gazdaságosabb működést eredményez mind a Főkert, mind az FKF esetében, mert csak egy vezérigazgató van, és több kertész.

Többen felhozták a BKK/BKV hiányosságait, csökkenő jegyértékesítő automatákról, bezárt ügyfélközpontról panaszkodtak, és volt aki a pénzügyi helyzetre volt kíváncsi. 

Karácsony bevallotta, hogy a pandémia miatt csappant meg a BKV jegybevétele, azonban érthetetlen, hogy a forráshiányért miért a kormányt hibáztatják, mivel a főpolgármester máig nem írta alá a támogatási szerződést, így a kormány nem utalta el a BKV-t megillető 12 milliárdos összeget. Jelenleg folyószámlahitelből működik a BKV.

Frissítés: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Karácsony Gergely szavaira reagálva közölte: 

Karácsony Gergely rossz helyre ment, jutalékot a Városházán osztanak.

Mint írták, a kormány azonnal kifizeti a 12 milliárd forintot, amint a Főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.