időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo
A kormány fontosnak tartja, hogy segítő kezet nyújtson sok társadalmi csoportnak

„Márki-Zay Péter nem támogat semmilyen szociális komponenst a benzinár szabályozásában"

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.09. 11:57 2021.11.09. 15:39
„Márki-Zay Péter nem támogat semmilyen szociális komponenst a benzinár szabályozásában"

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője a parlament keddi ülésnapján elmondott napirend előtti felszólalásában azzal foglalkozott, hogy több mint egy hónapja folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára, ezzel párhuzamosan pedig például az élelmiszereké és az építőanyagoké is. Hozzátette: amíg az árbefagyasztás életben van, a kormánynak az Európai Bizottsághoz kell fordulnia, hogy csökkenteni lehessen az üzemanyagok áfáját és jövedéki adóját.

A baloldali politikus elismerte, hogy mindenhol drága az üzemanyag, de nem mindenhol a gyenge magyar forinttal fizetnek. – Míg Magyarországon 298 ezer forint a nettó átlagkereset, Ausztriában ez az adat 986 ezer forint – véli a jobbikos politikus.

– A kormány fontosnak tartja, hogy a gazdasági nehézségek miatt segítő kezet nyújtson sok társadalmi csoportnak 

– jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkár. A kormánypárti politikus példaként említette a családi adóvisszatérítést, a minimálbéremelést, az otthonteremtési program bővítését, a nyugdíjprémiumot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését és a béremelési programokat.

Továbbá Dömötör hiteltelennek minősítette a Jobbik kezdeményezését, mondván, Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje nem támogat semmilyen szociális komponenst a benzinárban, kommunista ötletnek tartja az árszabályozást és nem célja, hogy megállítsa a világpiaci árakat Magyarország határán.

– Ausztriában nem volt negyven évig kommunizmus, így erre hivatkozni képmutatás – reagált a szomszédos országgal való összevetésre az államtitkár. Hozzátette: a mostani kormány működése alatt 70 százalékkal nőttek a reálbérek.

Végül Dömötör Csaba bírálta azt is, hogy Márki-Zay Péter egyértelművé tette, hogy bezárná a Mátraalja legnagyobb foglalkoztatóját, a Mátrai Erőművet.

Borítókép: Dömötör Csaba (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Márki-Zay és a rezsicsökkentés

Eltitkolt részlet: egy brüsszeli energetikai lobbiszervezetnél volt vezető a rezsicsökkentést támadó Márki-Zay Péter

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.