Világbajnok lett a budavári Lovarda tetőszerkezete

A Nemzetközi Tetőfedő Szövetség által megrendezett világbajnokságon az összes európai ország mellett az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát.

Magyar Nemzet
Forrás: Várkapitányság Zrt.2021. 11. 05. 11:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budavári Palotanegyedben nemrég újjászületett Lovarda különleges tetőszerkezete megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát 

tájékoztatott közleményében a Várkapitányság Zrt., megjegyezve: a magyar győzelem azért is kiemelkedő, mert hosszú évek óta nem volt erre példa ezen a versenyen. 

A Nemzetközi Tetőfedő Szövetség által megrendezett világbajnokságon az összes európai ország mellett az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát, így a szövetség négy kategóriában (homlokzat, magastető, lapostető és fémtető) 11 országból 80 pályaművet értékelt. 

A vezető tervező Potzner Ferenc volt, a kivitelező a West Hungária Bau, a tetőmunkákat a Horex Kft. végezte. Fotó: Várkapitányság Zrt.

A Nemzeti Hauszmann-program keretében az eredetivel megegyezően újjáépített Lovarda a kontyolt manzárd-nyeregtetőjével a fémtetők kategóriájában szállt versenybe, és hozta el végül a legjobbnak járó elismerést. 

Mint ismert, az eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze, Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei építették. A második világháború pusztításai ezt az épületet sem kímélték, és bár a háborús sérülések ellenére megmenthető lett volna, ideológiai okokból a kommunista hatalom 1950-ben teljesen lebontotta. Az újjászületett Lovardát és közvetlen környezetét, a Stöckl lépcsőt és a Csikós udvar határidő előtt elkészült részeit szeptember közepén adta át a nagyközönségnek a Várkapitányság. 

A Kulturális Örökség Napjain átadott történelmi tér egy évtizedek óta megszűnt, ám rendkívül fontos közlekedési tengelyt nyitott újra a Budavári Palotanegyedben.

A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész királyi palotát is fedték. Fotó: Várkapitányság Zrt.

A ma már multifunkcionális rendezvénytérként működő Lovarda újjáépítése során elsődleges szempont volt, hogy az alkotók a lehető legpontosabban kövessék az eredeti terveket. A harminc méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített palafedéses bádog tetőszerkezetét a tervezésben és megvalósításban részt vevő szakemberek korhű anyagokból alkották újra. A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész királyi palotát is fedték.

Borítókép: A budavári Lovarda (Fotó: Várkapitányság Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.