időjárás 11°C Dezső 2022. május 23.
logo
Márciusban még a bizonyítási eljárás folytatódik Ihász Sándor büntetőperében

A választás időszakában számíthat ítéletre a megvádolt volt főügyész

Szemán László János
2021.12.07. 05:45 2021.12.07. 14:45
A választás időszakában számíthat ítéletre a megvádolt volt főügyész

Idén már nem lesz több tárgyalási nap az Ihász Sándor volt főügyész elleni büntetőperben. Márciusban folytatódik a bizonyítási eljárás, és nem zárható ki, hogy a választás időszakában hirdethetnek elsőfokú ítéletet a Fenyő-gyilkosság ügye mellékszálában.

Múlt pénteken volt az idei utolsó tárgyalási nap Ihász Sándor volt fővárosi, illetve fővárosi fellebbviteli főügyész büntetőperében. Az eljárás márciusban folytatódik, amikor a tervek szerint tanúként hallgatják meg majd Gyárfás Tamás feleségét, valamint Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredest, aki a Fenyő-gyilkosság ügyében a kezdetektől Gyárfás Tamás érintettségére utalt.

Az iratismertetésre, a perbeszédekre csak ezután kerülhet sor, így az elsőfokú ítélet kihirdetése legkorábban az országgyűlési választás időszakára várható. Ám még ez is csúszhat, ha újabb bizonyítási indítvány lesz akár a vádlott vagy a védelem, akár a vád képviselője, illetve a bíróság részéről.

Az idei utolsó tárgyalási nap pikantériáját a meghallgatott tanú, Gyárfás Tamás személye jelentette. Gyárfás és a vádlott Ihász – saját bevallásuk szerint is – barátok, a hírek szerint családilag összejártak egészen addig, amíg Ihászt meg nem vádolták.

A vád lényege szerint Ihász Sándor – a Fenyő-gyilkosság egyik felbujtójaként megvádolt – Gyárfás ­Tamás családi barátjaként 2017-ben átvette Gyárfástól a Fenyő-üggyel kapcsolatos hangfelvétel leiratát, azt azonban nem továbbította a hatóságoknak, pedig tudnia kellett, hogy az bizonyíték lehet az éppen újraindult nyomozásban. Az ügy háttere, hogy egy szlovákiai férfi évekkel azelőtt rögzített hanganyagok leiratainak a segítségével megpróbálta megzsarolni Gyárfást. Az iratok Portik Tamás egykori olajbűnöző és Gyárfás beszélgetéseinek a kivonatos verzióját tartalmazták. 

A sportvezető nem tett azonnal feljelentést, hanem elment barátjához, Ihász Sándorhoz, illetve Horváth Andráshoz, a 90-es évek leszámolásos ügyeinek felderítését irányító miniszteri biztoshoz. Ihász átvette tőle az anyagokat, de nem továbbította a szóban forgó dokumentumokat: Horváth ezeket meg sem kapta.

Később már nemcsak leiratokkal, hanem hanganyagokkal is zsarolták Gyárfást, aki végül mégis feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárás során nyolc papírzsáknyi hangfelvételt talált különböző helyeken. Például a Farkasréti temetőben bukkantak rá eldugva azokra a hangfelvételekre, amelyeken a Portik és Gyárfás között az elmúlt évek során lezajlott beszélgetéseket rögzítette a bűnöző. 

Gyárfás Tamást végül más bizonyítékok mellett e hangfelvételek alapján vádolták meg a Fenyő János meggyilkolására való felbujtással. Vádlott-társa abban a perben Portik Tamás, akit eddig 28 év fegyházbüntetésre ítéltek két gyilkosság megbízójaként.

A Gyárfás – és Portik – elleni perben a hangfelvételek a vád meghatározó részét képezik. Az eddig nyilvánosságra hozott felvételeken egyebek mellett az hallató, hogy Portik számos alkalommal iparkodott a Fenyő-gyilkosságra terelni a szót, igyekezett kicsikarni Gyárfásból, hogy jól jött neki a médiamágnás halála. Ihász Sándor a saját védelmében elmondta, hogy az általa a történtek idején megismert adatokból akkor nem lehetett kikövetkeztetni, hogy azok relevánsak lehetnek a Fenyő-ügyben. Ihász korábban úgy emlékezett, Gyárfástól nem vett át dokumentumokat, Gyárfás azonban állította, átadott barátjának egy paksamétát. Pénteken már Ihász is hajlott arra, hogy átvett iratokat, ugyanakkor Gyárfást úgy jellemezte: „Gyárfás úr szavahihető ember”.

Borítókép: Gyárfás Tamás a bíróság folyosóján kezet fog vád alá helyezett barátjával (Fotó: Pesti Srácok/Horváth Péter Gyula)