Ez Márki-Zay Péter programja (1. rész): Vegyenek kisebb autót!

A rezsicsökkentéshez hasonlóan a benzinárak befagyasztását is támadta az utóbbi hetekben Márki-Zay Péter – olvasható az Origó cikkében.

Mediaworks–Hírcentrum
2021. 12. 27. 10:09
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2021. október 8. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter októberben, a baloldali miniszterelnök-jelöltek vitáján már egyértelművé tette álláspontját, miszerint a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tart indokoltnak. Úgy fogalmazott, az embereknek érezniük kell az energiaárak növekedését.

Az Origó cikkében kiemelte:

Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra, persze a kibocsátó, de az be fog épülni az árba. 

– fejtegette a Hvg által szervezett, Gyurcsány feleségével folytatott vitán.

A korábban Brüsszel-közeli energiacégek lobbistájaként dolgozó Márki-Zay az RTL által celebrált műsorban felelőtlen ígéretnek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését is – írja az Origó.

Mindenki növelni akarja a béreket, a juttatásokat, lakást akar építeni, beruházni akar, fejleszteni akar, zöldgazdaságot akar, és a többi, ami iszonyatos pénzbe kerül. És egyébként meg adót akar csökkenteni minden egyes területen. Ezek olyan felelőtlen ígéretek.  

– jelentette ki a politikus.

Az Origó írása szerint Márki-Zay Péter a Blikknek adott interjúban állapította meg:  

Tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beavatkozni. 

 A baloldali miniszterelnök-jelöltet a lap arról kérdezte, mihez kezdene a benzinárak folyamatos emelkedésével, ha kormányt alakíthatna jövőre. A baloldali politikus erre azt mondta, nem tartja megoldásnak a üzemanyagárak befagyasztását. Majd azt magyarázta, hogy az Egyesült Államokban, amikor emelkedni kezdett a benzin ára, akkor az emberek kisebb autókra váltottak, „s nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába".

Miközben tehát Márki-Zay azt javasolja az embereknek, hogy vegyenek kisebb autót, nagycsaládosként maga is igénybe vette a kormány autótámogatási kedvezményét és nagy autót vásárolt.

Később az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a lényegét tekintve ismét szidta a benzinárak befagyasztását – állapította meg az Origó cikke.

Nem Márki-Zay az egyetlen baloldali politikus, aki hadat üzent az autósoknak. Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere még nyáron azt üzente az esztelen biciklisávok és a budapesti dugók miatt őt bírálóknak, hogy „szálljanak ki a kocsiból és menjenek gyalog."

Érdemes felidézni, hogy az árak kordában tartásáért a kormány november 15-től rendelt el üzemanyagár-stopot: a 95-ös benzint és a dízelt literenként három hónapig maximum 480 forintos áron adhatják a benzinkutakon. Amelyik benzinkút nem tartja be a hatósági árat, azt akár hárommillió forintig terjedő bírsággal és féléves bezárással is büntethetik – emelte ki az Origó.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.