A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Gulyás Jánost az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti

Gulyás János a magyar dokumentumfilm meghatározó alakja volt.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma2021. 12. 14. 13:43
GULYÁS János
Budapest, 2021. május 12. A Kossuth-díjjal idén kitüntetett Gulyás János Balázs Béla-díjas filmrendezõ, operatõr, érdemes mûvész, a Magyar Mûvészeti Akadémia rendes tagja a fõvárosi Nehru parton 2021. május 11-én. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 76. évében elhunyt Gulyás János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Gulyás János a magyar dokumentumfilm meghatározó alakja volt. Munkái között egyéni hangot ütöttek meg a szociografikus érzékenységű, testvérével készített revelatív filmjei: a Vannak változások, a Ne sápadj! vagy a Törvénysértés nélkül. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után szabadúszóként dolgozott, a hetvenes évektől kapcsolódott be testvérével együtt a Balázs Béla Stúdió munkájába.

1993-ban hozta létre a Dokumentum Stúdiót, amely a magyar dokumentumfilmezés teljes keresztmetszetében volt képes gondolkodni, mentesíteni igyekezvén magát éppen a politikai, cenzori, érdekköröket kiszolgáló attitűdtől. Szenvedélyes elkötelezettsége az igazság iránt közéleti tematikájú filmjeiben is éppolyan nyilvánvaló, mint a történelmi munkákban. Munkája elismeréseként 1988-ban Balázs Béla-díjat, 2013-ban érdemes művész címet, 2021-ben Kossuth-díjat kapott.

Gulyás Jánost az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Borítókép: Gulyás János (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.