időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo
Még 2015-ben lejárt kakaót is találtak a szakemberek a több napon át tartó ellenőrzés során

Óriási mennyiségű lejárt élelmiszerre bukkant a Nébih

Borsodi Attila
2021.12.29. 12:28
Óriási mennyiségű lejárt élelmiszerre bukkant a Nébih

Több mint negyven tonna lejárt élelmiszert vontak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a forgalomból, miután egy Pest megyei telephelyen egy vállalkozás több raktárát ellenőrizték – erről szerdán közleményben tájékoztattak. A Nébih közlése szerint a több napon át tartó vizsgálat során 419 tétel, összesen 40531 kilogramm forgalmazásra szánt olyan élelmiszert találtak az ellenőrök, amelynek lejárt a fogyaszthatósági és minőség-megőrzési ideje.

A termékek között volt például 2015-ben lejárt kakaó és olyan cukorka, tortabevonó, süteménymáz és húsleveskocka, amelynek minőség-megőrzési ideje 2016-os volt.

Emellett 2017-ben lejárt sütőport, tortadarát is találtak az ellenőrök, de előfordultak több hónapja lejárt fogyaszthatósági idejű állati eredetű élelmiszerek is. A vizsgálatról a Nébih videóanyagot tett ki a hivatalos internetes oldalára, ebben felvételeket láthatunk a megdöbbentő mennyiségű lejárt élelmiszerről, illetve bemutatják a csaknem félszázféle termék nagy részét.  

Az eljárás során a hatósági ellenőrök a termékek forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, elrendelték a forgalomból való kivonásukat, majd a lejárt élelmiszert hatósági zár alá helyezték. Kiemelték, hogy az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Borítókép: a negyventonnás fogás egy része (Forrás: Nébih)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.