Távol, messze a családtól

Több száz magyar katona a hazájától és családjától távol, külföldi misszióban tölti a karácsonyt. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka hétfőn a Koszovóban állomásozó magyar honvédeket kereste fel.

2021. 12. 15. 6:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ebben az időszakban, karácsony közeledtével a katonák számára megpróbáltatást jelent, hogy a szeretteiktől távol tartózkodnak 

– fogalmazott Benkő Tibor a koszovói NATO Kfor misszió pristinai és Novo Seló-i táboraiban tett hétfői látogatásán. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a katonák hadrafoghatósága érdekében a lelki állapotukkal is törődni kell. Ezért is fontos a mostani karácsonyi látogatás, hiszen hazai ízeket tartalmazó ajándékokkal segítenek a hangulaton. Az állománygyűléseken átadott ajándékcsomagokban többek között bejgli, téliszalámi és szaloncukor volt. Benkő Tibor a Koszovóban és a világ más pontjain szolgáló katonáknak is üzenve áldott karácsonyt és sikerekben, „katonaszerencsében gazdag” új évet kívánt.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy az állománygyűléseken a katonáinak megerősítette: szükség van a magyar katonákra, hogy a béke és a biztonság az országhatárunktól nem messze fennmaradjon. 

– Amennyiben ugyanezen az úton megyünk tovább, és a magyar katonák elismertsége legalább ezen a szinten marad, a munkájuknak köszönhetően a Honvédelmi és haderőfejlesztési program egyre sikeresebb lesz 

– jelentette ki a Magyar Honvédség parancsnoka. A missziót meglátogatta Papp László, az itt szolgálók nagy részét adó Debrecen polgármestere is, aki csapatzászlószalagot adományozott a magyar kontingensnek.

A Novo Seló-i tábort övező kopár hegyeket hólepel borítja, a Balkánon szolgáló magyar honvédekkel való beszélgetéseknek a téli táj és az általuk használt katonai járművek (egy BTR–80-as páncélozott szállító harcjármű, egy ­HMMWV rajkocsi, illetve egy Mercedes Wolf és egy Toyota Hiace) szolgáltatta a hátteret. 

A közmédiának az egyik táborban Simon Ildikó nyilatkozott, aki a Kfor-parancsnokság beosztottja. Elmondta, ez már a második alkalom, hogy a családjától távol tölti a karácsonyt. A meglepetésszerű ajándékozás azonban nem marad el, még ha idén ezt sajátosan is oldják meg. Gyermekének indulás előtt elrejtett otthon egy csomagot, és majd csak december 24-én árulja el az interneten, videóhíváson keresztül, hogy hol található. Simon Ildikó azt is elmondta: a parancsnokok mindig segítik az állományt, hogy a családjuktól távol is szép legyen a karácsonyuk.

A Magyar Nemzetnek Szakál Benjamin tizedes számolt be a misszióban töltött ünnepi időszakról. A katona már több, családtól távol töltött karácsonyon van túl, de külszolgálat miatt ez az alkalom a második. – Ilyenkor az épületben, ahol lakunk, összegyűlünk páran a feldíszített fa körül, boldog karácsonyt kívánunk, és adunk egymásnak apró ajándékokat, de természetesen nem olyan, mint otthon – írta le a missziós szentestét a tizedes. A katonák napi szinten tudják tartani hozzátartozóikkal a kapcsolatot, de az ünnep idején a sok hívásindítás miatt a csoportos online videóbeszélgetések nehezebbé válnak. – Anyukámnak mindenképpen meg fogom mutatni, hogy mit sütök szentestére a katonatársaimnak, mert tőle tanultam a cukrászkodást, ami a hobbimmá vált – árulta el a tizedes, aki beszélt a szakmai és egzisztenciális céljairól is, vagyis arról, hogy miért vállalt szolgálatot távol a családjától. – Teljesen fel akarom újítani a lakást, amit nemrég vettem. Túl vagyok egy életmódváltáson, a sütés-főzésben is a glutén- és cukormentes ételek készítését akarom elsajátítani. A katonai pályán pedig folyamatos fejlődési lehetőség áll előttünk, soha sincs olyan, hogy valaki már mindent tud – fejtette ki a tizedes.

Anyagilag is elismerik a szolgálatot A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség odafigyel a katonákra. Ezt jelzi többek között az is, hogy január 1-jétől további tíz százalékkal emelkedik a katonák illetménye – hangsúlyozta Benkő Tibor a koszovói állománygyűléseken. A miniszter azt is bejelentette, hogy a béremelés és a béren kívüli juttatások után napokon belül aláírják a hathavi fegyverpénzről szóló megállapodást is.

Borítókép: Benkő Tibor (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.