Karácsony Gergely még mindig a Magyar Zene Házát támadja

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere még mindig nem állt le a Magyar Zene Háza támadásával, és továbbra sem érti, hogy azok az épületek, amiket a Városligetben építettek, miért nem valahol máshol épültek meg, és hogy miért nem hagyták meg a parkot parknak. A baloldali politikus nem először fogalmaz meg ilyen véleményt, mivel már évek óta a Liget-projekt megvalósulása ellen szólal fel, korábban még azt is kilátásba helyezte, hogy akár polgári engedetlenség árán is keresztbe tegyen a terveknek.

2022. 01. 26. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk”

 – véli Karácsony Gergely, aki a Klubrádióban ismét a Magyar Zene Házát támadta. Emellett a baloldali főpolgármester továbbra sem érti, hogy azok az épületek, amiket a Városligetben építettek, miért nem valahol máshol épültek meg, és hogy miért nem hagyták meg a parkot parknak. 

A műsorvezető felvetésére, hogy a Magyar Zene Háza az egy „lápon nőtt virág”, Karácsony azt felelte: szerinte valójában a Városliget egy mocsár, ezért is élnek ott „fantasztikus platánok”, és növények, amik jól érzik magukat. A főpolgármester kifejezte aggodalmát, miszerint a platánok tíz év múlva kipusztulhatnak, álláspontja szerint a Magyar Zene Háza miatt. 

Karácsony Gergely régóta ágál az egész Liget-projekt ellen, a múlt szombati ünnepélyes átadó után pedig a Magyar Zene Háza létrejöttéről azt mondta, hogy az „nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt”. 

– Erőszak a város legfontosabb közparkjával szemben. Erőszak a kivágott fákkal és azokkal a több mint százéves platánokkal szemben is, amelyeknek a vízellátását teheti tönkre az épület – véli a balliberális politikus. A főpolgármester szerint az épület „erőszak a jogállammal szemben, hiszen az összes korábban létező jogszabályt meghekkelve egy külön lex Városliget tette lehetővé a megépítését”. Továbbá Karácsony úgy gondolja, hogy a projektet a közvélemény nagy része végig ellenezte, az intézmény pedig „erőszak az adófizetőkkel szemben” is. Ugyanakkor Karácsony mégis arra buzdít, hogy „ha már megépült, akkor használjuk” a Magyar Zene Házát.

– És ha Magyarországnak nem egy erőszakos és barbár, hanem ebben az értelemben vett kulturált kormánya lenne, akkor ennyi támogatással egy másik helyszínen talán egy sokkal szebb Zene Háza épülhetett volna – véli a főpolgármester, aki már hallja „a szirénhangokat, hogy milyen szép lett az épület, nem is olyan nagy baj, hogy vannak épületek a Városligetben.”

Emlékezetes, hogy a Liget-projekt számos beruházásával együtt az egykori, romos Hungexpo irodaházak helyére épülő Magyar Zene Háza is folyton-folyvást a baloldali támadások kereszttüzébe került. Ismert: 

amikor megkezdődtek a ház építési munkálatai, a zöldfelületek védelmében Karácsony Gergely, Zugló akkori polgármestere a ligetvédőkkel együtt az egész éjszakát a Városligetben töltötte, másnap reggel pedig a Párbeszéd feljelentést tett hivatali hatalommal való visszaélés miatt. 

Ugyanakkor a Liget-projekt hazánk történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtja végre. A Liget-projektnek köszönhetően több tízezer négyzetméterrel, a korábbi hatvan százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete. Ezután Karácsony főpolgármesterként is igyekezett megakadályozni a teljes Liget-projekt létre jöttét. A balliberális városvezető korábban még polgári engedetlenségre is buzdított amikor úgy fogalmazott:

 „Rendkívül békés embernek tartom magam, de ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor, ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet, és erre buzdítok majd minden budapestit”.

Figyelemre méltó, hogy bár Karácsony mellett az egész baloldal rendszeresen támadta az elmúlt években a Liget-projektet, mostanra viszont egyedül maradt a véleményével a főpolgármester, mivel a balliberálisok között, szinte ő az egyetlen, aki még mindig nem békélt meg a beruházás létrejöttével.

Borítókép: Magyar Zene Háza (Fotó: Városliget Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.