időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo
A főpolgármesterrel még a sajátjai is szembe mennek

Karácsony Gergely a Magyar Zene Házát támadja

Máté Patrik
Forrás: Facebook
2022.01.22. 19:14 2022.01.22. 19:35
Karácsony Gergely a Magyar Zene Házát támadja

A Magyar Zene Háza létrejötte „nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt. Erőszak a város legfontosabb közparkjával szemben. Erőszak a kivágott fákkal és azokkal a több mint százéves platánokkal szemben is, amelyeknek a vízellátását teheti tönkre az épület” – osztotta meg gondolatait Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

A főpolgármester szerint az épület „erőszak a jogállammal szemben, hiszen az összes korábban létező jogszabályt meghekkelve egy külön lex Városliget tette lehetővé a megépítését”. Továbbá Karácsony úgy gondolja, hogy a projektet a közvélemény nagy része végig ellenezte, az intézmény pedig „erőszak az adófizetőkkel szemben” is. Ugyanakkor Karácsony mégis arra buzdít, hogy „ha már megépült, akkor használjuk” a Magyar Zene Házát.

– És ha Magyarországnak nem egy erőszakos és barbár, hanem ebben az értelemben vett kulturált kormánya lenne, akkor ennyi támogatással egy másik helyszínen talán egy sokkal szebb Zene Háza épülhetett volna – véli a főpolgármester, aki már hallja „a szirénhangokat, hogy milyen szép lett az épület, nem is olyan nagy baj, hogy vannak épületek a Városligetben.”

Feltűnően egyedül maradt a véleményével Karácsony, mivel  baloldalon szinte ő az egyetlen, aki még mindig támadja a Liget projektet. Ráadásul a nyitás közeledtével már a baloldali médiumok is elismerik, hogy a Magyar Zene Háza Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz.

Mint azt lapunk korábban megírta,

az elmúlt évek során egyebek mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, a DK-s Oláh Lajos, az LMP-s Moldován László, valamint Bárdi Zsuzsanna erzsébetvárosi alpolgármester is a Városliget zöldterületeinek úgymond védelmére kelt, függetlenül attól, hogy a zöldfelületet a projekt nem csökkenti, sőt növeli. 

A Liget projekt számos beruházásával együtt a Magyar Zene Háza is a folyton-folyvást a baloldali támadások kereszttüzébe került. Emlékezetes: amikor megkezdődtek a ház építési munkálatai, a zöldfelületek védelmében Karácsony Gergely, Zugló akkori polgármestere a ligetvédőkkel együtt az egész éjszakát a Városligetben töltötte, másnap reggel pedig a Párbeszéd feljelentést tett hivatali hatalommal való visszaélés miatt. 

Karácsony azonban főpolgármesterként is a Liget-projekt teljes megvalósulását igyekszik megakadályozni azáltal, hogy az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megépítését blokkolja. 

A Magyar Zene Házának elkészültével azonban megtörni látszik a jég, a baloldali sajtóban ugyanis több olyan cikk látott napvilágot, amelyben kifejezetten méltatják az intézményt. A HVG írása szerint 

a Magyar Zene Háza remek lett, sőt valóban olyan légies és varázslatos, mint amit a látványtervek ígértek. Véleményük szerint ezért aligha túlzás azt állítani, hogy az intézmény Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz.

 A HVG-hez hasonlóan pedig a 444.hu is beismerte, hogy „a Magyar Zene Háza tényleg szép lett, és úgy tűnik, nem sebezte halálra a Városligetet.”

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

Magyar Kultúra Napja

Az egyetemes magyarság csak akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.