Eleonóra 2024. február 21.
logo
Tiltakoznak a miniszterelnök-jelölt kijelentése ellen

Öt nagy fogyatékosügyi szervezet bocsánatkérést vár Márki-Zaytól

Kreft-Horváth Márk
Forrás: MTI
2022.01.24. 17:55 2022.01.24. 18:08
Öt nagy fogyatékosügyi szervezet bocsánatkérést vár Márki-Zaytól

– A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter 2022. január 23-i elfogadhatatlan kijelentésével kapcsolatban – olvasható a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) által ma délután kiadott közleményben. Eszerint öt nagy szervezet: az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete is elítéli Márki-Zay Péter tegnap esti kijelentését. Mint írták: 

az autistákat, mozgáskorlátozottakat, siketeket, nagyothallókat, siketvakokat, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindannyiunk számára sértő kifejezések.

– A „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személyre – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, 

kifejezetten sértő 

– írták a szervezetek közös kommünikéjükben. 

Az érdekvédelmi társulások fontosnak tartják, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalomnak, és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit pejoratív módon illessenek ilyen jelzővel. Világosság teszik azt is, hogy zéró toleranciát várnak el, az ilyen tett nem relativizálható, nem pusztán nyelvbotlás, elhamarkodott kijelentés. 

– A sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben. Felszólítunk minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindenkor tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül – szögezték le. 

A fogyatékossággal élő emberek szervezeteiként felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől. 

– áll a közleményben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) mellett siket politikusok is elítélték Márki-Zay tegnapi kinyilatkoztatását, amelyben fogyatékos fideszesekről beszélt.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.