Schiffer András: Zsákutca a baloldal alkotmányozási hergelése

A baloldal önmagát viszi zsákutcába, amikor az alkotmányozás körüli indulatokat fűti – mondta Schiffer András ügyvéd a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban.

Forrás: Hirado.hu2022. 01. 08. 8:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP egykori politikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy a baloldal így is „felment a pályára”, elindult a választásokon, megnyertek maguknak önkormányzatokat és beültek a képviselői székekbe – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője és Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi társelnöke volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor első adásának vendége. A legfontosabb aktuális magyarországi és nemzetközi hírek és események hátterével foglalkozó műsor első részében – amit az M1 és a Híradó.hu közvetített – többek közt arról beszéltek, hogy a baloldal már hosszú ideje próbálja kitalálni, hogy a kétharmados törvényt miként lehet feles többséggel megváltoztatni.

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, hogy a baloldal 2002 után is hajtóvadászatot indított azok ellen, akiket a korábbi Fidesz-kormány nevezett ki. Az alkotmány keretet ad, így annak a kidobása nem váltaná ki a baloldal által kívánt hatást, hiszen a részletszabályok sarkalatos törvényekben vannak, amiket kétharmaddal lehet módosítani. A Horn-kormány idején számos kétharmados törvényt hoztak, azokra mégsem mondta senki, hogy illegitim.

– A baloldal arra játszik, hogy az észak-macedón és a belarusz mintát követve válságot idézzenek elő

– tette hozzá.

Schiffer szerint a baloldal ennek a kérdésnek a pedzegetésével annyira felkorbácsolta az indulatokat, hogy egy esetleges választási győzelem után óriási nyomás helyeződne rájuk. – Ha pedig belemennek ebbe a játékba az válsághelyzetet idéz elő. Ha felborítják az alkotmányos jogokat, akkor ki és milyen alapon mondja meg, hogy hol vannak a határok, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak? – tette fel a kérdést Schiffer. Hozzátette: egy ilyen helyzet pártállástól függetlenül senkinek és Magyarországnak sem érdeke.

48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor első adását ide kattintva nézheti vissza.

Borítókép: Schiffer András (Fotó: Képernyőfelvétel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.