Csőzik László illegális jövedelmet vett fel hónapokon át?

Ha bebizonyosodik a szabálytalanság, akkor Érd polgármesterének le kell mondania.

Magyar Nemzet
Forrás: Érdi Hírek2022. 02. 03. 13:15
null
Fotó: Balogh Alex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosan megsérthette az összeférhetetlenségre vonatkozó jogszabályokat, s ezáltal illegális jövedelemre tehetett szert Csőzik László – derül ki az érdi polgármester vagyonnyilatkozatának vizsgálatából.

A jogi végzettségű, korábban ügyvédként praktizáló Csőzik vagyonnyilatkozataiban évek óta szerepel, hogy felügyelőbizottsági tagként jövedelmet kap a – nem mellesleg zűrös hátterű – Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyző Egyesülettől. Nem is volt ezzel semmilyen probléma, egészen az önkormányzati törvény tavaly májusi módosításáig. Ekkor ugyanis egy tiltó rendelkezés lépett hatályba – értesült az Érdi Hírek. A hatályos jogszabály arról szól, hogy a háromezer fő feletti lakosságszámú települések főállású polgármesterei – bizonyos kivételektől eltekintve – nem folytathatnak más kereső foglalkozást, egyéb tevékenységért díjazást nem fogadhatnak el és nem lehetnek gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjai.

Bősz Anettnek – aki a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójának a tagja – a férje felügyelőbizottsági tagsága az említett egyesületben nem tartozik a törvényben felsorolt kivételek közé, vagyis a rendelkezés alapján tavaly május óta nem megengedett. A polgármesternek kötelessége lett volna megszüntetnie az említett egyesülettől kapott jövedelemforrását.

Csőzik Lászlónak a módosítás hatályba lépését követően harminc napja volt erre, valamint arra, hogy tájékoztassa az önkormányzatot az összeférhetetlenségről, illetve annak megszüntetéséről. Csakhogy ő a törvény előírását figyelmen kívül hagyva megtartotta a felügyelőbizottsági tagságát, ami azt is jelenti – és erre a saját, most leadott vagyonbevallása a bizonyíték –, hogy a tavaly május óta eltelt hónapokban törvénytelen jövedelemhez juthatott.

Az Érdi Hírek úgy tudja: a törvény a lehető legszigorúbban szankcionálja az ilyen jellegű törvénysértést. Amennyiben ugyanis bebizonyosodik, hogy a polgármester nem hozta a közgyűlés tudomására az összeférhetetlenségi okot és nem is szüntette azt meg, úgy a törvény rendelkezése szerint meg kell szüntetni a polgármester megbízatását.

Borítókép: Csőzik László polgármester (Fotó: Csőzik László/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.