Dzsumbuj lenne az Óbudai-sziget parkja

Hatalmas méhlegelővé alakítaná át Karácsony Gergely az Óbudai-szigetet. A Hajógyári-sziget néven ismert szabadidőpark új kezelési terve nem szól másról, mint hogy a főváros magára hagyja a növényzet gondozását, és a kutyákat eltiltja a szabad mozgástól, a látogatókat pedig a rekreációs tevékenységektől. Sőt, a kezeletlen, burjánzó növényzet védelme érdekében megszűnhet a szúnyogirtás is.

2022. 02. 12. 6:45
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óbudaiak népszerű közparkjából Karácsony Gergely főpolgármester és párttársa, Szabó Tímea országgyűlési képviselő a helyi lakosság igényei ellenére – a természet megóvására hivatkozva – olyan új kezelési és látogatási tervet dolgoztak ki, amely távol tarthatja a Hajógyári-sziget rendszeres látogatóit is. A főváros az új tervekről péntek délután tartott helyszínbejárással egybekötött egyeztetést a Hajógyári-sziget közparki területét érintő témákról. 

Ezek alapján alakíthatják ki a sziget végleges zöldkoncepcióját a Radó Dezső-terv részeként. 

Az Óbudai Hírek úgy tudja: az új tervezet eredményeként elviselhetetlen szúnyoginvázió söpörhet végig a dunai szigeten, ugyanis a főváros a szúnyoggyérítést is betiltaná a területen. A rovarok szaporodását azzal is segíthetik, hogy a fűkaszálást is minimálisra csökkentenék, ugyanis a tervezet kimondja: „a gyepterületek kaszálása maximálisan évente kétszer végezhető el”. Ami még ennél is aggasztóbb képet fest: a tervezetben leírják, hogy a galériaerdőben csak minimális beavatkozást fognak végezni, az állományok fenntartását és megújulását a „természetes erdődinamikai folyamatokra kell alapozni”. Az Óbudai Hírek emlékeztet: a magára hagyott, invazív fák közül dőlt rá nemrégiben egy hatalmas korhadt fa a játszótéri hintára a Római-parton. De példa lehet az a 2015-ös eset is, amikor épp a Hajógyári-szigeten halt meg egy fesztiválozó, amikor a sátrára zuhant egy kiszáradt fa. Az új terv szerint a sátorozás és táborozás tiltott lesz, kivéve a már említett Sziget-fesztivált. Ráadásul csak ők helyezhetnek ki kereskedelmi és vendéglátóipari egységeket, telepíthetnek büféket és illemhelyeket a szigetcsúcsra.

Még tavaly egy civil csoport petíciót indított, hogy a sziget északi részét hagyják meg jelenlegi formájában. 

Az Óbudai-sziget egy olyan egyedülálló értéke a fővárosnak, amely jelenlegi formájában is sokak számára számos tevékenységhez – mint például pihenés, sport, családi program, csoportos események, nagyobb rendezvények, sportesemények és kutyasétáltatás – biztosít teret

 – állt a petícióban, amelyben azt is kérték: engedjék be a kutyákat legálisan, szabadon, póráz nélkül. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az északi szigetcsúcson a kutyafürdetési lehetőség egyedülálló, semmi mással nem helyettesíthető értéket jelent a kutyásoknak. Bardóczi Sándor főkertész közösségi oldalán reagált a civilek javaslatára. Azt írta: nagyon hasonlókat gondol a sziget jövőjéről, néhány dologban azonban a kutyásoknak is némi önmérsékletet kellene tanúsítanuk ahhoz, hogy a sziget „megmeneküljön”. Ezek mellett szeretné a szigetet keretező galériaerdőt helyi védelem alá helyezni és nemet mondana az északi szigetspiccen a gyalogos- és kerékpároshídra, valamint a K-híd Mozaik utcával párhuzamos beforgatására mint fejlesztési elképzelésre természetvédelmi érdekek miatt, valamint a sziget teljes árvízvédelmére, ami rengeteg fa kiirtásával járna, és semmi sem indokolná a hullámtér beszűkítését.

A jelenleg ismert tervezet tovább szigorítaná a szabadidőpark látogatóinak mozgásterét is. A területet átszelő sétautakról letérni csak a horgászoknak lenne engedélyezett. A kutyákat sem szabadna póráz nélküli sétáltatni, továbbá a fészkelő madarak és más természeti értékek bármilyen formában történő megzavarását és a technikai sporttevékenységeket is megtiltanák.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.