Egymás után szerelik fel a befogadóhelyeket a karitatív szervezetek

Folyamatosan készülnek a hazai karitatív szervezetek az ukrajnai háború miatt érkező menekültek fogadására. A magyar–ukrán határ közelében és Budapesten létesítenek befogadóhelyeket.

2022. 02. 25. 13:31
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két befogadóhelyet már csütörtökön felkészített a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Budapesten: a szervezet Alagi téren található telephelyén, valamint a budapesti székhelyű Erdélyi Gyülekezet felajánlásának köszönhetően 70 fő befogadására azonnal készen álltak

– erről tájékoztatott a karitatív szervezet. Csütörtök este két család elhelyezésében tudtak segíteni. Az MRSZ önkéntesei a Nyugati pályaudvaron egészen az utolsó vonat beérkezéséig fogadták csütörtök este a menekülőket, számukra segítettek akár az elhelyezésben, akár a szükséges információk biztosításával. A telephelyeken fekvőhellyel, takarókkal, élelmiszerrel, valamint higiénés és egészségügyi adományokkal fogadjuk őket. – Tegnap délutántól folyamatosan zajlik az egyeztetés további átmeneti szálláshelyek rendelkezésre bocsátásáról: az MRSZ összefogja a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteinek felajánlásait (gyülekezeti szálláshelyek, átalakított egyházi ingatlanok, magánszemélyek jelentkezései befogadóként stb.), valamint az Országos Mentőszolgálat is rendelkezésünkre bocsátott ingatlanokat. A szálláshelyek folyamatosan bővülnek, munkatársaink most is úton vannak a határhoz, és kollégáink élelmiszersegélyeket is juttatnak át. Akár több ezer menekülő számíthat az azonnali segítségünkre – tették hozzá.

A Katolikus Karitász arról tájékoztatott, hogy egyelőre két befogadóhelyet szerelnek fel a magyar–ukrán határ közelében, egyet Fehérgyarmaton, egyet Nyíregyházán, az utóbbi a tervek szerint már pénteken fogadhatja a menekülteket, amennyiben szükséges.

Elmondták, hogy éppen a befogadóhely felszereléséhez és ellátásához szükséges rakományt pakolják a raktárban, amit rövidesen eljuttatnak Fehérgyarmatra.

Az ukrajnai háborús helyzettel kapcsolatos máltai segítségnyújtás két fő színtéren zajlik. Kárpátalján a Beregszászi Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatja a lakosságot, különös figyelmet fordítva egyrészt a családfő nélkül maradó családokra (sokan a férfiak közül besorozhatóságuk miatt elhagyták az országot, s többen várhatóan a harcok miatt lesznek kénytelenek elszakadni szeretteiktől), másrészt a nagyobb létszámban otthon maradt idős emberekre. A beregszászi járásban a legtöbb intézmény bezárt, de a máltai iroda továbbra is nyitva tart, a munkatársak a szükségletekre reagálva segítik embertársaikat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat emellett fölkészítette kelet-magyarországi intézményeit az Ukrajnából érkező menekültek fogadására. A szeretetszolgálat nem nagy létszámú, központi menekülttábort hoz létre: a máltai intézmények az erre a célra megnyitott helyiségeikben szállásolják majd el az érkezőket.

A menekültek várható létszámáról nincsenek becsléseik, de amennyiben megtelnek a helyek, intézményeik újabb ideiglenes férőhelyek kialakításával bővítik tovább a kapacitásokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pénteken befogadta és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első olyan embereket, akik az ukrán válság miatt menedéket kértek a karitatív szervezettől. Egy Kijev környékén élő család négy tagjáról van szó.

A Magyar Vöröskereszt azt közölte: az állami szervekkel együttműködve szükség esetén részt vesznek a befogadóhelyek kialakításában, működtetésében. Jelen pillanatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kollégáik folyamatosan egyeztetnek az érintett határ menti települések polgármestereivel, és támogatják az önkormányzatok által üzemeltetett befogadóhelyeket.

Szervezetünk tábori ágyakat, pokrócokat, egyszer használatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket mozgósított a keleti országrészbe, hogy ezzel is támogatni tudja a befogadóközpontok működtetését. Emellett készen állunk arra, hogy részt vegyünk az élelmezési feladatokban, valamint elsősegélynyújtással és pszichoszociális segítségnyújtással, családi kapcsolatok megszakadása esetén keresőszolgálati tevékenységeinkkel támogassuk az érintetteket

– fűzték hozzá.

Borítókép: Beregsurány, ukrán határ (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.