Gyerekeket is megkárosíthattak Iványi Gáborék

Úgy tűnik, hogy nem csak az adóügyekkel gyűlhetett meg a baja Iványi Gábornak és az Oltalom Karitatív Egyesületnek. Varga Gábor, a sérült gyermekekkel foglalkozó Baross utcai Fellegvár napközi alapítója visszaemlékezett arra, hogy a 2019-es megnyitó előtt néhány nappal – megbeszélés alapján – két kisteherautónyi felszerelést tárolt ideiglenesen az Iványi Gábor nevéhez kapcsolódó Dankó utcai Evangéliumi Testvérközösség raktárában. Ezután több holmi is eltűnt, az ígért kártalanítás pedig azóta is várat magára.

2022. 02. 23. 16:54
null
20210915 Budapest Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője. fotó: Baranyai Attila (BA) City Magazin/Hírnyolc Fotó: BARANYAI ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most pedig újra tele van velük a hír, szegények molesztálja őket a NAV, hogy nem fizetnek a bejelentett dolgozók után járulékot azzal a saját dolgozóikat verik át [...] sok száz dolgozóról van szó, ki tudja, hogy rendelkeznek-e egyáltalán érvényes tb-vel. Ez nem számít senkinek

– utalt Varga Gábor, a sérült gyerekekkel foglalkozó Baross utcai napközi alapítója egy Facebook-posztban arra, hogy hétfőn a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói házkutatást végeztek  Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában. 

Kari Geri írja: a fél ország hüledezve nézi, hogy szegény Iványi Gáborékat bántja a NAV, pedig ennél jóval kevesebb adósságért is máshol már megy a végrehajtás és felszámolás

– tette hozzá Varga, kiemelve: „Iványi meg azt mondja, ne gyűjtsenek, nem fizet, inkább a börtön. Utánam a vízözön. Akkor mi lesz a szociális ellátással? Nem számít?”

Mint Varga Gábor közölte, a Fellegvár napközi megnyitója előtt néhány nappal – megbeszélés alapján – az Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai raktárában tárolt ideiglenesen két kisteherautónyi bútort, felszerelést, amit adományként kaptak, azonban a holmi nagy részét akkor látták utoljára, amikor odavitték.

Amikor érte mentek volna, flegmán csak annyit mondtak neki: úgysem tudja bizonyítani, hogy oda rakták le, holott tudták, hogy a sérült gyerekeket szolgálta volna a felszerelés. A határozott fellépés, illetve a számos tanú miatt azt ígérték a Dankó utcai Evangéliumi Testvérközösség részéről, hogy kártalanítják a napközit, ám ez az eddig eltelt két és fél év alatt nem történt meg.

Lapunk kereste Varga Gábort, hogy ezen túlmenően kíván-e nyilatkozni lapunknak, azonban elzárkózott a megkereséstől. Továbbá szerettük volna megszólaltatni az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesületet, hogy mi a véleményük a Varga Gábor által elmondottakról, azonban tőlük nem kaptunk választ.

Mint a Magyar Nemzet megírta, a NAV tavaly év elején indított nyomozást ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A hatóság nyomozóit a szervezet adóigazgatási munkatársai értesítették bizonyos kétséget ébresztő körülményekről.  A büntetőeljárásban szükségessé vált bizonyos okiratok felkutatása és lefoglalása, a nyomozók ezért keresték fel hétfőn az Oltalom Dankó utcai irodáit, helyiségeit. 

A NAV egyéb információt – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem árult el, ennek ellenére több részlet is kiderült. Elsődlegesen is az, hogy negyedmilliárd forintról van szó. Maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. 

Úgy tudni, hogy Iványi Gáborék negyedmilliárdos tartozása a bérkifizetésekkel összefüggésben keletkezett, tehát az Oltalom nem fizette be munkavállalói után maradéktalanul a járulékot. Ezzel viszont nemcsak a közkasszát érhette kár, hanem adott esetben az egyes alkalmazottakat is.

Ilyen esetben – általánosságban – a munkáltató szabályszegésétől függően veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, ahogy gondok adódhatnak a nyugdíjuk körül is. A történtek után a hazai baloldal egyöntetűen Iványi mellé állt. Érdemes felidézni, hogy az Oltalom Karitatív Egyesült vezetője korában azt állította, hogy a kormány anyagilag ellehetetleníti az egyházakat, ezzel szemben a valóság az, hogy a lelkész által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület a normatíván felül többlettámogatást kap az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Borítókép: Iványi Gábor (Fotó: Baranyai Attila/City Magazin/Hírnyolc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.