időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Márki-Zay Péter: Nem értek a joghoz

Forrás: Mandiner.hu
2022.02.06. 17:35 2022.02.06. 17:42
Márki-Zay Péter: Nem értek a joghoz

Joghallgató diákok tették helyre a miniszterelnök-jelöltet, miután az az alaptörvény módosításának népszavazásra bocsátásáról beszélt.

Ezen a héten a Mozaik Kör szervezésében vett részt egy beszélgetésen Márki-Zay Péter, ahol újra felmerült az alaptörvény és a népszavazás kapcsolata.

Nagyon gyorsan szükségünk van egy jogállami, új alkotmányra, amelyet népszavazáson kell megerősíteni

– idézte a baloldal miniszterelnök-jelöltjét a Mandiner. A baloldali politikus szerint minimalista alkotmányra van szükség.

Úgy gondolja, a népszavazás ma is teljesen legitim dolog.

A fideszes rendszerben is van népszavazás, csak valamiért soha nem engedte a Fidesz, hogy legyen. Kopasz emberek bemennek a választási irodára, és kizavarnak onnan mindenkit, akit nem akarnak, hogy beadhasson egy vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezést

– fogalmazott sarkosan Márki-Zay.

Erre a diskurzusban vezető joghallgatók feldobták a kérdést: a népszavazás arról, hogy legyen-e új alaptörvény, „ez már önmagában is törvénysértő”. „Ez legitim. Ez a Fidesz rendszerében is legitim” – érkezett a válasz.

Ezt követően a diákok helyretették Márki-Zayt, hogy az alaptörvény alkotására, módosítására irányuló kérdések kizárólag az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak.

Ezt az Alaptörvény 8. cikke tisztázza is: „Nem lehet országos népszavazást tartani az alaptörvény módosítására irányuló kérdésről”. Az egyik hallgató kifejtette: úgy érzi, hogy az ellenzék alárendeli a legalitást a legitimitásnak. 

„Nem. Van a jelenlegi törvény betűje, és van az alkotmányosság szelleme. Bennünket az alkotmányosság szelleme kell vezéreljen. A betű alapján Orbán Viktor simán alkotmányba iktathatja, hogy 130 év múlva legyen a következő választás. Ki az a normális ember, aki ezt elfogadná?” – válaszolt Márki-Zay.

A diákok elmondták, hogy kicsit zavarodottak, mivel joghallgatóként a második héten beleverték a fejükbe az alkotmányozás szabályait, ezért kicsit elképzelhetetlen számunkra, hogy hogyan lehet ezt megcsinálni – olvasható a Mandineren.

Ennyi előnyötök van nektek velem szemben. Én nem értek a joghoz

– mondta erre Márki-Zay.

A teljes beszélgetést alább tekinthető meg, a szóban forgó rész a 37. perctől kezdődik:

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Márki-Zay Péter a Mozaik Kör videójában (Fotó: YouTube/Mozaik Kör)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.