Felháborodott a szocialista politikus, hogy kikosarazták Márki-Zayt

Ujhelyi István reagált az RMDSZ politikusainak a levelére, amiben elutasították, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje ellátogatna Erdélybe.

Forrás: Facebook2022. 02. 06. 16:11
UJHELYI Istvn
Strasbourg, 2019. július 16. Ujhelyi István MSZP-s képviselõ az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője „Srácok, akkor ezt most játsszuk le! ” címet viselő nyílt levélben reagált arra, hogy kiderült: még tavaly ősszel több erdélyi önkormányzati vezető is nemet mondott Márki-Zay Péternek, amikor a magyarországi baloldali miniszterelnök-jelölt kilátásba helyezte, hogy Erdélybe látogatna. RMDSZ-es színekben tisztséget nyert nyolc elöljáró közös levélben jelezte, hogy a választásokig nem kívánja őt fogadni.

A baloldali politikus úgy véli, hogy az RMDSZ már maga szervezi a határon túliak szavazótáborát, majd csalással vádolta meg a Fideszt és követhetetlennek nevezte a levélszavazatok rendszerét. Korábban Ujhelyihez hasonlóan Márki-Zay is arról beszélt, hogy a nagyobbik kormánypárt a billegő körzetekbe akar költöztetni embereket, akkor úgy fogalmazott, hogy a kormánypárt szervezett választási csalásra készül.

Ezzel szemben éppen a baloldal miniszterelnök-jelöltje volt az, aki gyakorlatilag elismerte, hogy nemrég Londonban választási csalásra buzdította a külföldön élő magyarokat, miután azt kérte, hogy jelentkezzenek be a billegő körzetekbe, és ott voksoljanak. 

Hát ez a baj, kedves István. Az erdélyi magyarok ismernek titeket, ezt a játékot lejátszottátok már

– válaszolt a szocialista EP-képviselő levelére Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Mandineren.

Ahogy azt lapunk is közölte, a Székelyhon.ro portál birtokába jutott egy levél, amiben erdélyi magyar önkormányzati vezetők megüzenték Márki-Zay Péternek, a magyarországi baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének, hogy szerintük az erdélyi magyar közösség legitim képviselője Kelemen Hunor, így ha a baloldali erők a választási kampány részeként az erdélyi magyarokra is figyelmet fordítanak, elsősorban őt kell keresni. 

„Tisztelettel jelezzük ugyanakkor, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5-e bűne nem évült el. Csalódást okoz számunkra, hogy önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei” 

– olvasható a levélben.

Borítókép: Ujhelyi István (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.