Nem várt kihívói akadtak Szabó Tímeának Óbudán

Nem várt baloldali kihívói akadtak Szabó Tímeának a 10. számú egyéni választókerületben Óbudán. A Párbeszéd társelnöke mellett ugyanis a Demokratikus Koalícióból (DK) kilépett Rózsa László Péter, valamint a Jobbik volt politikusa, Varga-Damm Andrea is megméretteti magát április 3-án.

2022. 02. 10. 15:09
SZABÓ Tímea; TORDAI Bence
Budapest, 2021. május 25. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 25-én. Jobbra frakciótársa, Tordai Bence. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel tavaly ősszel rivális híján Szabó Tímea nyerte a baloldali előválasztást, úgy tűnt, a Párbeszéd társelnökének egyedül a Fidesz–KDNP jelöltje, Bús Balázs lesz a kihívója az óbudai választókerületben április 3-án. Sokak meglepetésére azonban január végén újabb baloldali jelölt,

 Rózsa László Péter jelentette be, hogy a Valódi Demokrata Párt tagjainak egyhangú döntése alapján ő is megméretteti magát az országgyűlési választásokon a III. kerületben. 

Rózsa egyébként a DK-ból való kilépését követően lépett szövetségre, majd alapította meg a Valódi Demokrata Pártot Óbuda-Békásmegyer volt alpolgármesterével Hazai Iván Andrással, aki szintén tavaly januárban lépett ki a Gyurcsány-pártból. A két DK-s politikus akkor személyes okokkal indokolta távozását, viszont néhány hónappal később Hazai részletes magyarázattal állt elő. A volt alpolgármester kijelentette: 

a Demokratikus Koalíció mára már nem az a demokratikus párt, amelyet egykor képviselt. Meglátása szerint ugyanis már egy szűk vezetői réteg dönt mindenről, ezáltal pedig nem hagyják érvényesülni a demokráciát a pártban.

A baloldali politikus – akit állítólag Gyurcsány megfenyegetett a távozása miatt – azt is beismerte, csak egy eszköz volt a pártvezér számára, mint sokan mások, akik hasonlóan csalódtak a DK jelenlegi politikájában és vezetésében. 

Hozzá hasonlóan Rózsa László Péter is kijelentette: „a Demokratikus Koalícióban minden van, ami szem-szájnak ingere, csak demokrácia nincs. Az egykori DK-s ugyanis elárulta, hogy Hazai Iván Andrással együtt mindketten szerettek volna elindulni a baloldali előválasztáson, de „Gyurcsány Ferenc és dr. Kiss László nem engedték meg”.

Véleménye szerint Gyurcsány és Óbuda DK-s polgármestere attól tartott, hogy végre olyan emberek indulnának a választáson, akik valóban képviselnék az emberek érdekeit. Néhány nappal később Hazai Facebook-bejegyzéséből továbbá kiderült, hogy Kiss Lászlóék azt is megtiltották az önkormányzat munkatársainak, hogy szóba álljanak velük. 

Rózsa mellett ugyanakkor a minap Varga-Damm Andrea is bejelentette, hogy indul a 10. számú egyéni választókerületben az április 3-i országgyűlési választáson. Az egykori jobbikos, ma már független országgyűlési képviselő a közösségi oldalán közzétett videójában úgy fogalmazott: a fejlődés megállt, az összellenzék pártjai között pedig semmilyen egység sincs Óbudán. 

A ReforMerek párt alapítója szerint a választókerület nemcsak az elhanyagoltság emblémája, hanem egyúttal az összellenzék széttartásának emblémája is,

ő pedig nem engedi tovább, hogy pártmutyik emberei próbálják képviselni a III. kerületet.

Borítókép: Szabó Tímea az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.