időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo
Idősebb Lomnici Zoltán szerint északi szomszédunk bátran semmibe veszi az Európai Bizottságot

Továbbra is jogfosztó marad a szlovák állampolgársági törvény

Borsodi Attila
2022.02.17. 15:48
Továbbra is jogfosztó marad a szlovák állampolgársági törvény

Csaknem három éve nem tud érvényt szerezni az Európai Bizottság a saját döntésének, és így Szlovákiban még mindig nem biztosított a jogorvoslati lehetőség azoknak, aki felvették a magyar állampolgárságot

– erről beszélt lapunknak idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. A volt főbírót több mint tíz évvel ezelőtt a Magyar Becsületrenddel kitüntetett Tamás Ilonka néni és hozzá hasonló helyzetbe hozott társai bíztak meg a felvidéki jogfosztottak nemzetközi fórumok előtti képviselettel. 

Mint azt korábban megírtuk, a szlovák törvényhozás 2010-ben fogadta el azt a törvényt, amely alapján automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát az a személy, aki másik állampolgárságot vesz fel. A törvény jogorvoslati lehetőséget nem biztosított az érintetteknek. Idősebb Lomnici Zoltán emlékeztetett arra: az Európai Parlament illetékes bizottsága többéves jogi küzdelem után még 2019. július 11-én értesítette arról, hogy az általa kezdeményezett eljárás eredményre vezetett. Ennek értelmében az Európai Bizottság felszólította Szlovákiát annak meghatározására, hogyan kívánja módosítani az unió jogával ellentétes jogszabályt.

Utaltak akkor az Európai Bíróság 2019 márciusában kelt, minden tagállamra kötelező határozatára, amely szerint az állampolgárság jogának törvény erejénél fogva történő elvétele esetén biztosítani kell a jogorvoslat jogát, amit a szlovák állam mindvégig megtagadott a jogfosztottaktól.

Idősebb Lomnici Zoltán azóta több ízben fordult az Európai Bizottság elnökéhez és az Európai Parlament illetékeseihez, mégsem történt előrelépés. – Jól látszik, hogy az északi szomszédunk semmibe veszi az uniós határozatot, az Európai Bizottság pedig képtelen érvényt szerezni a jognak – jelentette ki idősebb Lomnici Zoltán. 

A tavaly nyáron a többek között a határon túli magyarság jogainak érvényesítésében vállalt szerepéért Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült volt főbíró kitért arra is, hogy a napokban a szlovák parlament ugyan enyhítette a 2010-ben módosított állampolgársági törvényt, de még mindig nem vehető fel korlátozások nélkül más állam állampolgársága, így a magyaré sem.

Ha valaki megteszi, akkor veszik a szlovák állampolgársága. Öt év külföldi tartózkodás szükséges ahhoz, hogy júliustól „büntetés nélkül” fel lehessen venni a másik állam állampolgárságát. A felvidéki Szövetség párt elutasítja a jelenlegi módosítást, és csak a 2010 előtti állapotokhoz való visszatérést tartja elfogadhatónak. A magyar párt arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, mert az szerintük alkotmányellenes. Idősebb Lomnici Zoltán is úgy fogalmazott: az állampolgársági törvény módosítása hátrányos a felvidéki magyarságra nézve, és továbbra sem biztosított a jogorvoslati lehetőség sem.

Borítókép: Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság tehetetlennek látszik (Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.