A baloldaliak sem hisznek a kormányváltásban

Tízből hét (70 százalék) aktív szavazó szerint a Fidesz–KDNP az áprilisi választásokon újra győzni fog – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Az ellenzéki szavazók alig több mint egyharmada (37 százalék) bízik a kormányváltásban, s közülük ugyanennyien hisznek a Fidesz újraválasztásában.

Magyar Nemzet
2022. 03. 15. 9:01
Forrás: Nézőpont
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint három héttel a választások előtt nem bízik a társadalom a baloldali összefogás kormányváltó képességében. A Nézőpont Intézet kutatása szerint az aktív szavazók között tízből heten (70 százalék) arra számítanak, hogy áprilisban ismételten a jelenlegi kormánypártok kapnak felhatalmazást kormányalakításra. Az adatok illeszkednek a decemberben és a januárban tapasztalt eredményekhez, akkor a választóknak 70, illetve 68 százaléka gondolta ugyanezt. A március 7. és 9. között zajlott kutatás szerint mindössze az aktív szavazók 15 százaléka vélekedik úgy, hogy a mostani ellenzéki oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választásokat.

Kevésbé meglepő, hogy a kormánypártok szavazóinak 92 százaléka pozitívan vélekedik az általuk favorizált párt esélyeiről, az viszont már igen, hogy a baloldali tábor sem bízik az összefogott ellenzék győzelmében. 

A baloldali összefogás szavazóinak mindössze 37 százaléka mondta, hogy a baloldal fogja megnyerni az országgyűlési választásokat, de közülük pontosan ugyanennyien a Fidesz–KDNP győzelmére tippelnek. 

Fontos kiemelni, hogy januárban még a baloldali választók 42 százaléka, decemberben pedig még közel felük (45 százalék) bízott a kormányváltásban, azaz az ellenzéki szavazók győzelmi várakozásának negatív trendjéről beszélhetünk. Tovább árnyalja a képet, hogy a baloldali szavazók egynegyede (26 százalék) nem tud válaszolni a várható győztesre vonatkozó kérdésre, azaz a tábor közel kétharmada nem hisz abban, hogy a baloldal győzni fog a 2022-es választáson.

Borítókép: Nézőpont Intézet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.