Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Bakondi György: Jól látható a különbség a menekültek és a migránsok között

Bakondi György tájékoztatása szerint eddig 104 ezren érkeztek Ukrajnából, közülük több mint 80 ezer lehet olyan, aki kifejezetten a háborús veszély miatt jött Magyarországra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 02. 10:45
2022.03.01. Budapest Nyugati pályaudvar, menekültek érkeznek Ukrajnából Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 104 ezren érkeztek Ukrajnából, és közülük több mint 80 ezer lehet olyan, aki kifejezetten a háborús veszély miatt jött Magyarországra 

közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiában. Bakondi György tájékoztatása szerint Lengyelország után Magyarországra érkezik a legtöbb ukrajnai menekült, és az ő ellátásuk, elhelyezésük fontos karitatív feladat. A magyar állam azonban Kárpátalján is segít: soha nem látott nagyságrendű benzint és élelmiszert juttattak ki – húzta alá

A szakember rámutatott: Magyarország újra szembekerült egy olyan feladattal, amelyet egyszer már a délszláv háborús időszakban kipróbált, gyakorolt és elsajátított, azonban itt jóval nagyobb nagyságrendről van szó. Jelezte azt is, hogy az ENSZ előrejelzése szerint a háború miatt csak Magyarországra több mint 250 ezer menekült érkezhet.

Bakondi György szerint jól látható, hogy mi a különbség a menekültek és a migránsok között. – Az előbbiek okmányokkal, a hatóságokkal együttműködve, tényleges veszély elől érkeznek ideiglenes védelem céljából, míg az utóbbiak ismeretlen identitásúak, ismeretlen állampolgárságúak és nem ismert céllal akarnak bejutni Magyarországra embercsempész bandák támogatásával

– fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a belbiztonsági főtanácsadó arra is kitért, hogy idén eddig 24 600 határsértőt tartóztattak fel a déli határon és több mint 200 embercsempész ellen indítottak eljárást. Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról is, hogy minden olyan határátkelőhelyen, amelyen keresztül az ukrán menekültek érkeznek, a feladat ugyanaz: hosszabb várakozás nélkül tudjanak belépni és megkapják a megfelelő ellátást. 

Ugyanakkor – fűzte hozzá – a magyar hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket, hogy kiszűrjék azokat az embereket, akik veszélyt jelenthetnek a belső biztonságra.

Borítókép: Ukrajnai menekültek a Nyugati pályaudvaron (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.