Erdő Péter válságstábot hozott létre az ukrán háború miatt

A bíboros nem csupán imára buzdít a békéért, hanem összefogásra és adománygyűjtésre szólít fel.

2022. 03. 01. 9:45
null
Éjféli mise Bazilika Erdő Péter Biboros 20211224 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A segítő testvéri szeretetnek vannak különleges pillanatai. Úgy tűnik, ezek egyike most érkezett el

– kezdte levelét Erdő Péter bíboros, prímás, amelyet az Esztergom–budapesti Főegyházmegye papjaihoz intézett az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. A témában a főegyházmegye közleményben tájékoztatta lapunkat. E szerint a bíboros azt kérte, hogy mindenki segítse a Katolikus Karitász munkáját, akik magukra vállalták a háborús övezetben maradottak, valamint a menekültek megsegítésének koordinálását.

A hatékonyabb munka érdekében Erdő Péter egy válságstábot hozott létre – amelyben ukránul beszélő pap is helyet kapott –, hogy a főegyházmegyében működő Szent Erzsébet Karitász Központ keze alá dolgozzanak az egyházmegyei erőforrásokkal. A Szent Erzsébet Központ pedig összeköttetést tart a Katolikus Karitász országos szervezetével.

A főpásztor kitért arra is, hogy kapcsolatba léptek Lucsok Péter munkácsi püspökkel, aki aggodalmát fejezte ki, azt mondta, hogy a hívek rendkívül rémültek és félnek. Erdő Péter bíboros a paptestvéreinek írt levelében nem csupán imára buzdít a békéért, hanem összefogásra és adománygyűjtésre szólít fel: ha valaki tartós élelmiszert ajánl fel, azt a Szent Erzsébet Karitász Központtal egyeztesse, még akkor is, amennyiben el tudja szállítani határra vagy Kárpátaljára, hogy az ottaniak felkészüljenek annak fogadására.

Március 6-tól nagyböjti tartósélelmiszer gyűjtést szerveznek két héten keresztül a kárpátaljaiaknak. Ezt is a Szent Erzsébet Karitász Központ koordinálja, illetve juttatja el az illetékeseknek az országos szervezetével együttműködve. Akik ruhákat, matracokat szeretnének felajánlani, azok ezt a plébániai karitászcsoportoknál jelezzék, hiszen sok menekült családoknál, illetve plébániákon van elszállásolva.

A bíboros hangsúlyozta, hogy pénzbeli segítséggel is csatlakozni lehet a Katolikus Karitász segélyprogramjához. Az 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal járulhatunk hozzá a humanitárius munkához. Az online adományozás a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül valósulhat meg. (A Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008) – Fontos, hogy pénzt Ukrajnába ne küldjünk, mert a bankhálózat erősen akadozik, illetve nem biztonságos! – figyelmeztet Erdő Péter bíboros.

Borítókép: Erdő Péter (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.