Mikszáth Kálmán-díjjal tüntették ki a Magyar Nemzet publicistáját, Pilhál Györgyöt

A 2006-ban alapított díjat idén négy újságíró vehette át.

2022. 03. 12. 18:04
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi az, ami Pilhál Györgyöt kiemeli az újságírók közül, különös tekintettel a konzervatív újságírásra? A mély háttértudás, a cikkei mögött meghúzódó biztos ismeret. Kiemelném történelmi felkészültségét – különös tekintettel a magyar történelemre, a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismereteire – amely nem hűvös információbirtoklást jelent, hanem megéltséget, átéltséget az adott témában

– így méltatta Fricz Tamás Pilhál Györgyöt a Mikszáth Kálmán-díjátadón szombat délután Budapesten.

A publicista szerint Pilhál György második legfontosabb újságírói tulajdonsága az értéktartalom, a konzervatív világlátás, amely „az ő esetében kifinomult és világos, nem dörgedelmes és melldöngető, nem is túlzottan szirupos, szóval mentes mindattól, ami sok kívülálló embert eltávolít a konzervatív újság olvasásától, mert azt időnként emelkedettnek és olvashatatlannak tartja.”

Pilhál György ezzel szemben olvasmányos, tud mértéktartó lenni, és kerüli a túlzásokat, tehát példát mutat abból, hogyan lehet úgy konzervatív emberként cikkeket írni, hogy egyfelől mély, másfelől viszont érdekes és szórakoztató legyen – tette hozzá.

Lapunk munkatársa kiemelte, szerinte a konzervatív újságírás mit sem ér szenvedély nélkül, s ő ezt a tulajdonságot Pilhál György minden írásában felfedezte.

Immár tizenötödik alkalommal adták át a Batthyány Lajos Alapítvány szervezésében a Mikszáth Kálmán-díjakat. A 2006-ban alapított elismerést idén négyen – Siklósi Beatrix (az MTVA főszerkesztője), Pilhál György (lapunk publicistája), Ujhelyi Zoltán (a Magyar Rádió vezető szerkesztője), valamint Stefka István (a Pesti TV programigazgató-helyettese és a Pesti TV lapigazgatója) – vehették át.

A Mikszáth Kálmán Kulturális és Média Alapítvány kitüntetését azok az újságírók kaphatják meg, akik a polgári értékek és a konzervatív, nemzeti hagyományok ápolásával, az alapítvány szellemiségével azonos munkát végeznek az írott, a nyomtatott, az online sajtóban, televízióban, rádióban.

Borítókép: Pilhál György átveszi a szakmai elismerést (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.