A kommunizmusért ment harcolni a szakadárokhoz Kelet-Ukrajnába a somogyi „Rambo”

A kelet-ukrajnai szakadárok oldalán akart a Szovjetunió visszaállításáért harcolni a Somogy megyei magyar férfi, most háborús bűncselekmény elkövetése miatt kell felelnie.

2022. 04. 27. 11:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Somogy Megyei Főügyészség tiltott toborzás bűntette miatt emelt vádat egy magyar állampolgárságú, Somogy megyében lakcímmel rendelkező férfival szemben, aki még 2014-ben csatlakozott a Kelet-Ukrajnában illegálisan működő félkatonai fegyveres alakulatokhoz.

A vádirat lényege szerint 

a férfi az Ukrajnában 2014 áprilisában megalakult „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” létrejötte után úgy határozott, hogy a helyszínre utazik és akár fegyverrel is harcolni fog a kommunizmus és a „második Szovjetunió” visszaállításáért.

A férfi interneten keresztül információkat gyűjtött, majd 2014 őszén Oroszországon keresztül Luhanszk városába érkezett, ahol szerződése szerint katonai bázisokon kiegészítő munkákat (fegyverek rakodása, harci technika karbantartása) végzett a szakadár népköztársaság félkatonai alakulatainál.

A vádlott 2015 júliusában Donyeck városában egyhónapos katonai kiképzésen is részt vett a „Donyecki Népköztársaság” által fenntartott fegyveres egység szervezésében, majd újabb szerződése alapján a szakadár egységek egyik lövészzászlóaljánál látott el fegyveres őrséget.

A vádlott katonai tevékenységét 2016 februárjáig folytatta, amikor az illegális félkatonai fegyveres erők tevékenységében csalódva önként jelentkezett az ukrán hatóságoknál.

A férfi ellen Ukrajnában is indult büntetőeljárás, ahol a jogszabályok által nem engedélyezett fegyveres csoportban való részvétel miatt emeltek vádat ellene, ezért a férfival szemben a magyar hatóságok csak az ukrán eljárás befejezése után járhattak el. Az elhúzódó külföldi jogsegély után a nyomozás iratai végül 2022 áprilisában érkeztek meg a Somogy Megyei Főügyészségre.

Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a vádlottal szemben.

Egyebek mellett ezt a naptárat találták az ukrán határőrök a donbasszi frontról érkező magyarnál (Fotó: Dpsu.gov.ua)

Ukrán hatósági forrás szerint a magyar férfi egykor hivatásos katonaként, tüzérként szolgált Magyarországon. Amikor 2016-ban Ukrajnába belépve elfogták, kommunista és a Szovjetuniót éltető jelképek, illetve naptár volt nála.

Elítélték a paksi „Rambót”

Nem a most vád alá helyezett férfi volt az első, aki harci lázban égve önként szökött be Kelet-Ukrajnába, hogy ott a szakadár erők mellett harcoljon.

Az akkor 43 éves L. Krisztián korábban a magyar rendőrség hivatásos állományába tartozott, majd 2015. január 30-án a szolgálati viszonya megszűnt. Ezt követően szeptember 26-án az ukrajnai Donyeckbe utazott azzal a céllal, hogy az ukrán reguláris haderők ellen harcoljon az úgynevezett donyecki szakadárok oldalán. 

Szövetséges erőn kívüli hadseregben, Donyeckben harcolt a paksi L. Krisztián, itthon elítélték tiltott toborzás miatt. A fotó a donyecki fronton készült.
Fotó: Reuters

Önként belépett a Donyecki Népköztársaság Hadseregébe, amely szövetséges fegyveres erőn kívüli idegen fegyveres szervezetnek minősül. Így L. Krisztián a büntető törvénykönyv szerinti tiltott toborzás bűntettét követte el.

A vádlott néhány hetes katonai kiképzés után

részt vett egy éles bevetésen is, 2016 januárjában megsérült és kórházba került, majd 2016 júliusában ismét visszatért az alakulatához, amikor is a frontvonalon teljesített szolgálata közben újra megsebesült. 

2016. szep­temberben további egyéves szolgálatra szóló szerződést írt alá, részére katonakönyvet állítottak ki és fegyverzetet adtak neki. Szolgálataiért az eltelt időszak alatt több kitüntetést kapott. 

Az Internacionalista harcos kitüntetést és a Spárta zászlóalj kiválóság kitüntetést tűzték fel a zubbonyára.

Miután 2017. szeptember 21-én Magyarország moszkvai nagykövetségén a vádlott részére ideiglenes magyar útlevelet állítottak ki, még aznap repülővel Budapestre utazott, majd a repülőtéren érvényes elfogatóparancs alapján őrizetbe vették.

Lapunk értesülése szerint L. Krisz­tián tevékenységét a Terrorelhárítási Központ felderítői tárták fel, 2016 őszén került először képbe mint aki vélhetően a donyecki szakadárok oldalán harcol zsoldosként. A férfit végül két év szabadságvesztésre ítélték, melynek végrehajtását három évre felfüggesztették.

Borítókép: Az ukrán határőrök vették őrizetbe 2016-ban a Somogy megyei magyart, akiről ezt a fotót készítették. A férfi CCCP feliratú pulóvert visel. (Fotó: Dpsu.gov.ua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.