A szavazatszámlálóknak semlegesnek kell maradniuk

A Nemzeti Választási Iroda a szavazatszámláló bizottságok tagjainak feladatára, azok fontosságára, valamint a felelősségteljes munkavégzésre hívja fel a figyelmet.

2022. 04. 02. 13:09
null
Budapest, 2022. március 3. Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án. A tanácskozáson az NVB jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon hat pártlista neve szerepel. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazatszámláló bizottságok (SZSZB) tagjainak politikailag semlegesnek kell maradniuk munkavégzésük során, amibe beletartozik az is, hogy ruházatukon sem viselhetnek politikai tartalmú kitűzőket. Többek között erről szól a Nemzeti Választási Iroda (NVI) figyelemfelhívása.  

Eszerint az NVI az április 3-i választásokhoz közeledve kiemelkedő szerepük miatt felhívja a több mint 80 ezer szavazatszámláló bizottsági tag figyelmét (delegált és választott tagok összesen) a szavazás napján végzett munkájuk fontosságára. 

Az SZSZB tagjai a választási eljárásról szóló törvény alapján hivatalos személynek minősülnek hatáskörük gyakorlása idején. Ebből fakadóan felelősségteljes a feladatuk, a szavazás lebonyolítása idején pedig jogaik mellett kötelezettségeik is vannak. A delegált és választott tagok azonos jogokkal és kötelezettségekkel bírnak.

A szavazatszámlálóknak a pártatlanságot kell megtestesíteniük, ez a megjelenésükre is vonatkozik. Sem a szavazat leadásakor, sem előtte nem befolyásolhatják a választókat. 

Az SZSZB testületként működik, a döntéseit szavazással hozza meg. A bizottságot az elnök képviseli, aki felel a rend fenntartásáért, és e körben másokra kötelező intézkedéseket tehet. Szavazategyenlőség esetén is az elnök szavazata dönt. A szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell készítenie a vitás kérdések mellett a rendkívüli eseményekről is. A tudomására jutott törvénysértés esetén pedig az SZSZB – a jegyzőkönyv elkészítése mellett – kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását. Az SZSZB tagjai a Helyi Választási Irodától kapott toll kivételével nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben a szavazás ideje alatt.

Különlegesség, hogy az ellátott feladatot követően minden szavazatszámláló bizottsági tag 2022. április 4-én, azaz hétfőn mentesül a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól.

A Nemzeti Választási Iroda üdvözli, hogy az április 3-i választások lebonyolításában kiemelt számú megbízott SZSZB-tag vesz részt, és bízik abban, hogy jelenlétük segíteni fogja a választás gördülékeny lebonyolítását.

Az NVI jó munkát kíván minden bizottsági tagnak!

Borítókép: Országgyűlési képviselői szavazólap (MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.