időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo
Alkohol- és drogszondáztató 24 órás maratoni ellenőrzés kezdődik ma este az országban

Életeket veszélyeztet, aki ittas vagy bódult állapotban autót vezet

Szemán László János
2022.04.17. 10:51 2022.04.17. 15:10
Életeket veszélyeztet, aki ittas vagy bódult állapotban autót vezet

Hiába minden figyelmeztetés, tegnap egy ittas apa saját gyermekei életét is veszélyeztette, amikor összeütközött egy szembejövő autóval, majd felborult a járművével. Huszonnégy órás alkohol- és drogszondáztatás kezdődik ma este nyolc órától.

Hiába a figyelemfelkeltés az alkoholos, illetve drogos befolyás alatti gépjárművezetés veszélyeire, szombaton egy lábatlani férfi ittas állapotban vezetve saját gyermekeit is veszélyeztette. A férfi április 16-án az 1126-os úton Bajót irányába haladt, a gépkocsiban egy hároméves kisfiú és egy hétéves kislány ült. Az utazás során nem megfelelően választotta meg a gépjármű sebességét, és egy kanyarban áttért a szemközti forgalmi sávba. Itt nekiütközött egy szemből érkező másik gépkocsinak, a baleset során a gyermekeket szállító jármű az oldalára borult.

Az ittas férfi két gyerekkel az autójában felborult, miután ütközött a szabályosan érkező másik járművel (Fotó: Police.hu)

A balesetben a lábatlani férfi súlyosan, a másik autó női vezetője könnyebben sérült. A férfival szemben a rendőrök alkoholszondát alkalmaztak, ami pozitív eredményt jelzett. A férfit további mintavételre előállították, büntetőeljárást indítottak ellene, vezetői engedélyét elvették.  

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy akik ittasan vagy bódult állapotban járművet vezetnek, elfogadhatatlan kockázatot vállalnak, és mások életét is veszélyeztetik.

Húsvéti razzia

Ma 20 órától országos alkoholszondás és drogteszteres ellenőrzés kezdődik az ország közútjain, amelyben az összes rendőrkapitányság részt vesz, így a megállított járművek vezetői számíthatnak a szondázásra. Alkoholos, illetve drogos befolyásoltság esetén pedig biztosra vehető a büntetés is, a jogosítványt ilyen esetben automatikusan elveszik.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy az alkohol vagy kábítószer fogyasztásából eredően befolyásolt állapotban történő járművezetés a közlekedésbiztonságára kiemelt kockázatot jelent, ezért az ez irányú ellenőrzésekre a továbbiakban is kiemelt hangsúlyt kell fektetni. A gyorshajtást követően az ittas járművezetés a közúti tragédiák legfőbb oka, amelyek veszélyességét tovább fokozza, hogy az ittas vezetők többsége általában a megengedett sebességet is túllépi.

A húsvéti időszak alkalmat kínál arra, hogy a járművezetők alkoholtól befolyásolt állapotban üljenek a volán mögé, ezért tartja a rendőrség ebben az időszakban az ellenőrzést. Azonban ne csak a rendőri ellenőrzéstől való félelem tartson vissza bárkit is az ittas vezetéstől, sokkal inkább az a negatív élmény, ami elkíséri egy életen keresztül, ha egy vétlen közlekedőnek súlyos vagy maradandó sérülést okoz.

Az alkoholfogyasztás közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásait figyelembe véve mondjunk négy nemet az ittas járművezetésre:

1.         Nem vezetek ittasan!

2.         Nem ülök be olyan személy autójába, akiről tudom, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott, illetve megpróbálom megakadályozni, hogy a járművel elinduljon, és felhívom a figyelmét az ittas járművezetés baleseti kockázatára!

3.         Nem engedem át a jármű vezetését olyan személynek, akiről tudom, hogy szeszes italt fogyasztott!

4.         Nem kínálom szeszes itallal barátomat, ismerősömet, ha tudom, hogy még járművet fog vezetni!

Borítókép: 24 órás ellenőrzés indul ma (Fotó: MTI/Varga György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.