Kiderült, hogy ki veheti át Márki-Zay és Karácsony mandátumát

A hat baloldali párt által aláírt közlemény szerint egyhangú döntés született.

Magyar Nemzet
2022. 04. 23. 10:47
20211008 Budapest Karácsaony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben tudatták a baloldali összefogás pártjai, hogy ki kaphatja Márki-Zay Péter bukott baloldali miniszterelnök-jelölt mandátumát. A szivárványkoalíció pártjai végül úgy határoztak, hogy a hatpárti szövetség országgyűlési választási listáján 

a mandátumot nem szerzettek közül a sorban következő első jelölt, Végh Noémi, a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikusa ülhet Márki-Zay helyére.

A közleményből továbbá kiderült, hogy

Karácsony Gergely országgyűlési képviselői mandátumát a Párbeszéd Magyarországért politikusa, Szabó Rebeka, Dobrev Klára országgyűlési képviselői mandátumát pedig az LMP-s Bakos Bernadett kaphatja meg.

Mint ismert, a baloldal közös listájának második helyén álló Dobrev Klára, illetve a harmadikon szereplő Karácsony Gergely már korábban közölte, hogy a választások után nem ülnek be a parlamentbe. Hozzájuk hasonlóan pedig, három nappal a választás után Márki-Zay Péter is úgy döntött, hogy nem veszi át a mandátumát. 

A bejelentést követően a Párbeszéd azonnal közölte, hogy mivel az előválasztás előtt a miniszterelnök-jelölt azt vállalta, hogy az ő frakciójukba ül majd be, a mandátuma nekik jár. A Jobbik és a DK viszont úgy nyilatkozott: a hat párt a választások előtt abban állapodott meg, hogy ebben az esetben a listán következőé lesz a mandátum. 

Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő viszont azt szerették volna, ha az egyéni körzetét elvesztő, ám szerintük sokat és jól dolgozó Szél Bernadett kaphatná meg a mandátumot, ám ezt a baloldali pártok ellenezték.

Borítókép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója. (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.