Magyarország szövetségét meg kell erősíteni Lengyelországgal

Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, illetve sem a gázzal kapcsolatban, sem a genderügyben nem fogunk engedni.

2022. 04. 06. 16:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg lehet, védik a magyar családokat

– Az ember nem vár elismerést, bár jól esne – jegyezte meg Orbán Viktor és emlékeztetett, 

a választási időszakban, 2021 októbere után lecsökkent a költségvetési hiány, mert úgy látták, hogy Magyarország költségvetése ezt követeli meg, továbbá az államadósságot is lecsökkentették.

– Ez nagyon ritka egy választások előtt álló kormánynál – hívta fel a figyelmet. – Felelős kormány vagyunk, amely az ország pénzügyi stabilitását rendkívül fontosnak tartja – szögezte le, hozzátéve: 

mindent meg fog tenni azért, hogy ameddig csak lehet, megvédje a negatív gazdasági hatásoktól a magyar családokat.

Orbán Viktor kiemelte, hogy európai uniós kérdésekben a legfontosabb dolog, hogy Magyarország szövetségét meg kell erősíteni Lengyelországgal. Hangsúlyozta, hogy 

a lengyelekkel kölcsönös védelmi szövetségben vagyunk, ami egy stratégiai kérdés akkor is, ha külpolitikai kérdésekben eltérnek egymástól az álláspontjaink, mert az unión belüli önvédelem kérdése a legfontosabb. 

A kormányfő az uniós újjáépítési alapból kapott pénzekről kifejtette, hogy azokat vissza lehet venni, ha valaki szabálytalanul költi el az összeget, de mi még semmit nem kaptunk. Utalt az EU levelére is, amiben szerinte bármi is van, 

Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, illetve sem a gázzal kapcsolatban, sem a genderügyben nem fogunk engedni. 

Egyéb kérdésekben pedig szerinte már megállapodtak. 

A lengyel elnök háborúval kapcsolatos számonkérésével kapcsolatban kifejtette, hogy 

a magyar morális álláspont a korrektség: bennünket az elmúlt 12 évben nem csaptak be az oroszok és mi sem őket. 

– A háborús bűnösség ügyében pedig vizsgálatokat szeretnénk – hangsúlyozta. Kijelentette: a Hágai Bíróság joghatóságát Oroszország és az Egyesült Államok nem ismerte el, innen kell nézni a világot. 

A Városliget-projekt felfüggesztett elemeivel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, úgy alkották meg a terveket, hogy bármikor folytathatók legyenek. 

Egy újságíró arról kérdezte, mi történik, ha összeomlik Ukrajna, segítünk-e fegyveresen megvédeni az ott élő magyarokat. Orbán Viktor elmondta, NATO döntés nélkül nem lépünk semmit a háború ügyében. 

Aki el akar menni Magyarországról, annak a miniszterelnök azt üzeni, hogy innen csak rosszabb helyre lehet menni. 

Orbán Viktor felidézte, hogy amikor 16 évig ellenzékben volt, Ő is maradt, mindegy, ki volt a miniszterelnök.

Szerinte mindenkinek van felelőssége van a nemzeti újraegyesítésben, a népszavazás témáját egy nemzetegyesítő kérdésnek tekintette, hiszen mint mondta, többen szavaztak nem-mel, mint ahányan támogatták a Fidesz-KDNP listáját. A differencia egyébként nagyjából félmillió szavazat a népszavazás javára. – Meg kell próbálni a kétharmados többségnél nagyobb összefogást megvalósítani – fejezte ki reményét a kormányfő.

Ahogy fogalmazott, kellene hazánkban a békés egyet nem értés kultúrája, de a magyarok vehemens nép, így ez egyelőre nem valósult meg. 

– Jó lenne, ha egyszer majd olyan választásra is készülhetnének, amely nem sorsdöntő, csak egy sima választás

– fogalmazott. Ehhez lehet, hogy kell még nyerni pár választást, de szerinte el fogunk jutni ide. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.