Fenntartanák a benzinárstopot

Ha megépül Paks 2, akkor 2030 környékén 10%-ra szorulhat vissza Magyarország oroszországi gázigénye.

2022. 04. 06. 16:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A benzinárstoppal kapcsolatban azt mondta, az árkorlátozó intézkedéseket fenntartják addig az időpontig, amíg meghatározták, de 

tovább is szeretnék fenntartani, erről már tárgyalnak a MOL-lal és a kereskedőkkel is. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy addig szeretné fenntartani az árstopot, amíg az infláció ilyen magas lesz. A miniszterelnök hozzátette, hogy a rezsicsökkentést is szeretné fenntartani, ez a gazdaság növekedésének mértékétől függ, hogy tartható lesz-e.

Szijjártó Péter külügyminiszter marad, ha szeretne, a kormányfő szeretné, ha így lenne a következő kormányban is. A külügyminisztériumot ért informatikai támadással kapcsolatban elmondta, hogy az összes minisztérium informatikai rendszere folyamatos támadás alatt áll, de kegyelmet nem kér senkitől, aki megtámad bennünket, annak nem panaszkodik, hanem megvédi a saját területünket.

Azzal kapcsolatban, hogy a jogállamisági eljárás elindítása politikai motivációból történt-e, elmondta, legyünk óvatosak, meg kell várni az eljárás indoklását. Ugyanakkor megjegyezte, 

a brüsszeli döntések nagy része sokszor politikailag motivált az európai baloldal részéről, segítve a magyarországi elvtársaikat.

A sopánkodás azonban nem a miniszterelnök kenyere, meg kell magunkat erősíteni, „nem leszünk jámbor lúzerek” – fogalmazott. 

A kormány minden olyan választás után is jelentős átalakításokon esett át, melyeket a Fidesz-KDNP nyert meg. Orbán Viktor elmondta, hogy mérlegelni kell azt, milyen nagyobb kérdések várnak ránk, milyen kormányzati szerkezetre, hol, és milyen emberekre van szükség.

– Éppen ezért nem lesz gyors a kormányalakítás, május végénél hamarabb nem fog tudni lezárulni – mondta el. 

Az orosz diplomaták kiutasítását nem tartja okos dolognak, ha lesz rá ok, akkor lépnek, megvédve érdekeinket. – Politikai kampány részeként azonban nem utasítanak ki senkit – szögezte le. Elmondta, nem akarja minősíteni a baloldal vereségét, de a politikában vannak betartandó törvények, az emberek tudják, hogy ki a valódi főnök, ha megsértik őket, annak következményei vannak. 

Orbán Viktor elmondta, 

néhány támadás fájt neki és méltatlannak tartotta (például amikor Márki-Zay Péter azzal gyanúsította, hogy jó pénzért büszke pedofil is lenne akár), azzal kapcsolatban, hogy a győzelem elégtételt jelentett-e, elmondta, nem hátrafelé akar nézni, hanem a magyarok előtt álló jövővel szeretne foglalkozni.

– Zelenszkij ukrán elnök rossz szokása, hogy meg akarja mondani mindenkinek, hogy mit csináljon, erről azonban jobb, ha leszokik az ember. Az, hogyha valaki segít és megmondják, hogy ne így segíts, hanem máshogy, ez nem vezet jóra – fejtette ki a kormányfő. 

Amit vállaltunk, azt meg kell csinálni, a pedagógusok 10-10 százalékos béremelése a következő három évben meg fog valósulni, ezt biztosan ígéri a kormányfő. Szerinte a tanároknak igazul van abban, hogy keveslik ezt, de ennél többet nem tud mondani, mert minden béremelés a gazdaság teljesítőképességétől függ.

Arra a kérdésre, hogy egyes hírek szerint nyolcszor több pénzt költött a kormánypárt, mint az ellenzéki szövetség, a kormányfő elmondta, hogy a magyar törvények szerint ez nem lehetséges, az ÁSZ pedig költségvetést készít a pártok költései alapján minden választás után, amiből kiderülnek majd a végleges számok.

Lázár János kormányba való visszatérésével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy nem lehetetlen, mint ahogy az sem, hogy a politikus elképzeléseit is megvalósítják (Lázár korábban támadta a hazánkban boltokat működtető nyugati élelmiszerláncokat, mondván, hogy Magyarországon silányabb minőségű termékeket próbálnak eladni, mint nyugaton).

Orbán Viktor az uniós pénzekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a Magyarországnak járó összeg hiánytalanul érkezik, 2021-ben rekordösszegű pénzt kaptunk. Kiemelte ugyanakkor, hogy az RFF, vagyis a Covid járvány miatt létrehozott alapból – amit hazánk elsősorban a déli államok miatt támogatott – nem kaptunk még semmit. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország előfinanszírozta azokat a programokat, amiket ebből finanszíroznak majd, de ez a versenyt torzítja. Hozzátette viszont, hogy rendelkezésére állnak más források, az export magas, a gazdaság jól működik.

Orbán Viktor a lengyelekkel ápolt kapcsolatokról kifejtette, hogy azokat a háború nehezíti, mert a külpolitikai álláspontok különbözőek. Kiemelte, hogy az egyik legfontosabb a légtérzár kérdése; a lengyelek ugyanis szeretnék ezt felállítani, a magyarok viszont nem. Mi nem szeretnénk, hogy lelőjék az orosz gépeket, hiszen ez azt jelenti, hogy légiháborút kezdeményezett a NATO Oroszországgal. 

Elmondta azt is, hogy 

a lengyelek ki akarják terjeszteni a szankciókat a gázra és a kőolajra, és ezt azért tudják képviselni, mert Lengyelországnak van tengere, ahol tudják fogadni az amerikai tankerhajókat az ottani cseppfolyós gázszállítmányokkal, nekünk viszont nincs ilyen lehetőségünk. 

– Mi csak csöveken keresztül tudunk hozzájutni a gázhoz – hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor kijelentette: a lengyel-magyar és a visegrádi négyek szövetsége nem geopolitikai együttműködés, hanem az unióban szeretnének közösen együttműködni, ez a lehetőség pedig a továbbiakban is fennáll. 

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy az orosz energiahordozóktól való függést tudjuk-e csökkenteni, elmondta: 

ha megépül Paks 2, akkor 2030 környékén 10%-ra szorulhat vissza Magyarország oroszországi gázigénye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.