Nevetséges, hogy egy uniós és NATO tagországot el lehetne szigetelni

A győztes azt mond, ami akar, a vesztes mondhat, amit akar.

2022. 04. 06. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor elmondta, hogy megerősítjük a szövetségeinket. – Továbbra is tagjai szeretnénk lenni az Európai Uniónak, és részt vettünk a jövőjéről szóló vitában – emelte ki. Hozzátette: 

megerősítjük a NATO-tagságunkat és tagjai vagyunk és jóval erősebb hadsereget kell építenünk, ezzel a szövetségeseink is nyernek.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az első a helyen a béke áll, és minden befolyásunkat azért vetjük latba, hogy tűzszünet legyen. – Ezután egy európai békekonferenciának kell következnie – jelentette ki. 

A kormány második legfontosabb célja a családok védelme. – Kibontakozóban van egy gazdasági válság Európában, az Oroszországra kivetett szankciórendszernek pedig meg fogjuk fizeti az árát. Tettünk javaslatot a magas energiaárak mérséklésére – fogalmazott a miniszterelnök. 

Mint mondta, brüsszeli intézkedésre van szükség, az adminisztratív előírásokat pedig fel kell függeszteni: ilyen az ETS-rendszer, ami egy speciális bonyolult megadóztatása a fosszilis energiáknak. 

Fel kell függeszteni azt a szabályozást, ami a villamos energia árát összekapcsolja a gáz árával. – Nyilván aki ismeri a területet, tudja miről van szó – mondta Orbán Viktor, aki a harmadik lépésnek azt látja, hogy 

föl kell függeszteni azt az előírást is, hogy kötelező bio-üzemanyagot bekeverni az üzemanyagba, mert ez növeli az üzemanyag árát.

Orbán Viktor kifejtette, hogy tegnap beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is telefonon. Utalt arra, hogy határvilág vagyunk, van 1956-os tapasztalatunk, a megszállás pedig nem ritka dolog nálunk, lehet, hogy megelőzzük a lengyeleket a hosszú megszállások tekintetében, ezért 

azt javasolta Putyinnak, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet és jöjjenek Budapestre az ukrán elnökkel, a francia elnökkel és a német kancellárral tárgyalni.

– Biztosan többeket foglalkoztatta az a kérdés, hogy miért hajlíthatatlan a béke képviseletében a magyar kormány – jelezte Orbán Viktor. Elmondta, hogy 

200 ezer határon túli magyarért is felelőssége van a kormánynak, ehhez pedig béke és tűzszünet kell.

Egy újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta, meg kell várni a francia választást, ami az európai erőviszonyok szempontjából nagyon fontos lett, utána kell leülni néhány országgal, akikkel korábban már megkezdték a kapcsolat kiépítését. 

Orbán Viktor arra felvetésre, hogy kevesen gratuláltak neki, elmondta, aki fontos volt számára, az mind gratulált neki. A keleti irányba haladással kapcsolatban a kormányfő elmondta, a keleti országokból is sokan gratuláltak, mint mondta „megvannak nekünk a barátaink”. 

A kormányfő nevetségesnek tartja, hogy egy uniós és NATO tagországot el lehetne szigetelni. 

A miniszterelnök elmondta, a választók összetétele nem az ő asztala, hanem az elemzők terepe, ő két dologban hisz, az egyik, hogy a választás szenvedély kérdése, a másik, hogy az igazsághoz mi a viszonya az embernek. Elmondta, ők mindig el szokták mondani a választóknak az igazat és a fennálló dilemmákat, ez pedig segít, jobban, mint bármilyen elemzés. 

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldal a kormányzati családtámogatások, vagy épp a rezsicsökkentés létjogosultságát megkérdőjelezte, Orbán Viktor idézte az Aranycsapat tagját, Buzánszky Jenőt: 

a győztes azt mond, ami akar, a vesztes mondhat, amit akar.

– Nem okoz nehézséget rubelben fizetni a magyaroknak, ha Oroszország ezt kéri, így teszünk – reagált egy újabb kérdésre a kormányfő. 

Orbán Viktor a Reuters kérdésére arról is beszélt, hogy 

2008-ban eldőlt, hogy a grúzokat és ukránokat nem akarja felvenni a NATO. 

Ekkor értette meg, hogy hosszú ideig ezek az erőviszonyok lesznek Európában és vette fel a kapcsolatot az orosz elnökkel, tudván, hogy ki kell alakítani az erőviszonyoknak megfelelő kapcsolatot az oroszokkal. 

Nem tudja megítélni, miként alakulnak a dolgok a háború után, ha eljön az ideje, új politikát alakítunk majd ki Oroszországgal – fejtette ki Orbán Viktor. – Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ilyen helyzet áll majd fenn a háború után – tette hozzá.

A baloldal sms-kampányával kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy Magyarország legnagyobb választási csalása volt az, amit a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat segítségével végrehajtottak. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ember adatait, ha azokat nem adott meg másoknak, akkor azokat nem lehet használni.

– Nem lehet a magyar választók adatait kivinni külföldre és nem lehet kampánycélra használni

– jelentette ki Orbán. 

Szerinte ezt ki kell vizsgálni. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.