Schiffer András szerint Gyurcsány pártján kívül az összes baloldali párt összeomlott

A választási eredmény és a baloldali politikusok önkritikájának hiánya is terítékre került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, amelynek vendégei ezúttal G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója és Schiffer András ügyvéd voltak.

Forrás: Hirado.hu2022. 04. 08. 6:16
Schiffer András
Budapest, 2016. június 13. Schiffer András, az LMP társelnöke, a párt távozó frakcióvezetõje sajtótájékoztatót tart a Parlamentben 2016. június 13-án. Parlamenti munkája lezárásakor sikerélménynek tartja Schiffer azon általa kezdeményezett határozati javaslat elfogadását, amely alapján Magyarország nem fogadja el, hogy az egyes szabadkereskedelmi egyezmények a nemzeti parlamentek beleegyezése nélkül akár ideiglenesen is hatályba lépjenek. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lánczi Tamás természetesen a vasárnapi választással indította a beszélgetést, nevezetesen, hogy minden idők legnagyobb szavazatszámával aratott győzelmet a Fidesz, míg a baloldal történelmi vereséget szenvedett.Az ellenzék nagyon gyorsan túljutott a kudarc megemésztésén, a könnyek felszáradtak, így kérdés, hogy lesz egyáltalán következmény vagy itt meg is állt az önvizsgálat – írja a Híradó.hu.

Schiffer András azt mondta, hogy őt kevéssé érdekli, hogy a DK milyen önvizsgálatot tart. Szerinte ezek a pártok nem baloldaliak, Magyarországon nincs baloldal.Márki-Zay Péternek abban kétségkívül igaza volt a kampányban, hogy visszautasította, hogy ő baloldali lenne. A nézetrendszere ugyanakkor egyáltalán nem tisztázott.

A pártok és pártkezdemények rosszabb állapotban vannak, mint 2018-ban. A lemondások hiányára reflektálva Schiffer úgy vélekedett, hogy Gyurcsánynak (aki szerinte Orbán Viktor mellett a legnagyobb győztese a választásnak), Jakabnak, vagy az MSZP vezetésének nem kell lemondania, Karácsony Gergely pedig egy sosem létezett párt éléről mondott le – olvasható a Híradó.hu cikkében.

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint ami a baloldallal történt a választás után, amiért nincsenek következmények, azért lehet, mert ez a pártelit a folytatás lehetőségét keresi. A folytatáshoz pedig kell egy bűnbak – ez Márki-Zay – és egy magyarázat, ami abból áll, hogy a Jobbik szavazói nem mentek el.A politológus szerint darabjaira hullott a szövetség, ennyire képesek, és ha nem lesznek új emberek, arcok, erők, akkor a jobboldal legalább még 10 évig folytathatja a kormányzást.

Schiffer szerint a DK-n kívül minden párt elképesztően leépült. Ő személyesen, LMP-s politikusként megélte a 2010 utáni összefogásmantrát, és aki ezzel szembement azt Fidesz-ügynöközték és támadták.Az ellenzéknek három nagy várakozása az volt, hogy az összefogás, a kedvezőtlen geopolitikai helyzet és a gazdasági válság elhozza nekik a győzelmet. Ehhez képest egy olyan eredményt tudnak felmutatni így együtt, mint ahol 2012-ben a Mesterházy Attila vezette MSZP állt.Semmilyen identitásuk nincs ezeknek az erőknek. Schiffer szerint a politikai elitváltás hatékony stratégiája a kinövekedés stratégiája. Mesterházy, rövid ideig Botka László, majd Vona Gábor ezt a stratégiát követte. Ők azért vallottak kudarcot, mert túl sok ellenérdekelt fél volt körülöttük – vélekedett Schiffer.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Schiffer András (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.