A DK a Momentumot teszi felelőssé, amiért megbénult a főváros működése

A Gyurcsány-párt szerint a Momentum a főváros megbénítását használja fel pártérdekei eléréséhez.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 10:02
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus; SZÁMADÓ Tamás
A Fővárosi Közgyűlés ülése Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XI. kerületi hatpárti vitákat a XI. kerületben kell megoldani, nem a Fővárosi Közgyűlésben – írta a Demokratikus Koalíció közleményében. Mint arról lapunk tegnap részletesen beszámolt, határozatképtelenség miatt tegnap elmaradt a Fővárosi Közgyűlés, 

mivel az ellenzéki összefogás két pártja, a Demokratikus Koalíció és a Momentum nem tudott megegyezni az időközi választások jelölti helyeiről. 

A Momentum szerint a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani Bősz Anett (DK) főpolgármester-helyettessé választását, a Momentum nem szavazta volna meg őt, így nem lett volna elég szavazat az érvényes döntéshez.

A két párt marakodása továbbra is folytatódik, ugyanis a DK közleményében a Momentumot hibáztatja a közgyűlés elmaradásáért. Mint írják,  

a Momentum a mai napon egy XI. kerületi, folyamatban lévő, hatpárti egyeztetést rúgott fel, amikor úgy döntött, hogy a főváros megbénítását használja fel pártérdekei eléréséhez.

Közleményüket így folytatják: „a Momentum ezeken a hatpárti tárgyalásokon azt kívánja elérni, hogy Lados Tamás, a párt kerületi elnöke legyen a XI. kerület alpolgármestere. Ahhoz is ragaszkodik, hogy az új alpolgármestert a szeptemberi időközi választás előtt válasszák meg. A XI. kerület vezetésében részt vevő pártok többsége a Momentum ezen igényét elutasítja.”

A DK szerint szó nincs tehát kétpárti, Momentum–DK-vitáról. Bősz Anett főpolgármester-helyettessé választásának elutasítása a Momentummal a XI. kerületben egyet nem értő pártok – köztük a DK – megzsarolása. Hozzáteszik:

Egy kerületi vita oltárán nem szabad feláldozni a főváros működését. Lados Tamás, a Momentum kerületi elnöke nem ér ennyit.

Közleményüket azzal zárják, hogy a Demokratikus Koalíció továbbra is nyitott a megegyezésre, de csak Újbudán, és csak tárgyalásos úton, zsarolás nélkül. A XI. kerületi vitákat a XI. kerületben kell megoldani, nem a Fővárosi Közgyűlésben – hangsúlyozzák. 

Ebben továbbra is számíthatnak ránk, és reméljük, hogy a kérdésben a Momentummal szemben álló többi ellenzéki párt is hajlandó lesz továbblépni azon, hogy a Momentum a fővárost is belekeverte a kerületi vitába – teszik hozzá.

Borítókép: A Fővárosi Közgyűlés ülése (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.