Karácsony nem akarja elvinni a balhét egy európai parlamenti lebőgés miatt

Bár Karácsony Gergely már korábban is mondott olyat, hogy lemond a Párbeszéd vezetéséről, majd mégis a mikropárt társelnöke maradt, most úgy tűnik, komolyan gondolja a dolgot. Azonban nem kell rögtön a politikus lassú visszavonulására gondolni. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemző szerint a főpolgármester döntésének taktikai okai vannak.

Vizvári Soma
2022. 05. 15. 6:45
null
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony Gergely arra készül, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon újra elindul, hogy Budapest főpolgármestere maradhasson, és folytathassa abból a pozícióból az országos politizálást a kormánnyal szemben. Csakhogy amennyiben előtte pártja, a Párbeszéd az ő társelnökségével rosszul szerepel az európai parlamenti választáson, romlanának az esélyei főpolgármester-jelöltként – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely nemrég bejelentette, nem indul újra a mikropárt társelnöki posztjáért.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint Karácsony Gergely úgy gondolhatja, jobb, ha Tordai Bence viszi el a balhét egy esetleges lebőgés után.

Márpedig nem valószínű, hogy a mérésekben alig látható formáció jó eredményt szerez az EP-választáson

– jegyezte meg Kiszelly.

Mint ismert, Tordai Bence – akit Karácsony maga helyett ajánlott társelnöknek a párttagoknak – néhány hete arról beszélt, a baloldali pártoknak külön kellene indulniuk az EP-választáson.

 

Kiszelly Zoltán szerint nem biztos, hogy Tordaiék komolyan gondolják a külön indulást.

– Az egy százalék körüli eredmény optimista becslés számukra, azzal biztosan nem jutnak be az Európai Parlamentbe, viszont az az egy százalék hiányozhat a baloldalnak. Azzal számolhatnak Karácsonyék, hogy a külön indulásuk belengetésével befutó helyet tudnak kialkudni legalább a párbeszédes Jávor Benedeknek – vélekedett az elemző.

– Ha ez sikerül nekik, egy rossz közös baloldali szereplés még akkor is kellemetlenül jöhet Karácsonynak az önkormányzati választáson, ezért jobb neki, ha nem ő a társelnök – tette hozzá.

Emlékezetes, Karácsony Gergely korábban egyszer már ki akart bújni a társelnöki felelősség alól. A 2019-es önkormányzati választások előtt még arról beszélt, hogy győzelme esetén lemond a Párbeszéd társelnöki tisztségéről, mert a főpolgármesterség nem fér meg a pártpolitikával. Ismert, végül mégis újra a mikropárt vezetőjévé választották a 2020-as tisztújításon.

Az idei, április 3-i országgyűlési választás után a Karácsony Gergely és Szabó Tímea által vezetett Párbeszéd a baloldal történelmi veresége ellenére nem panaszkodhat. A mikropárt ugyanis hatfős frakciót alapíthatott. Karácsony Gergely a közös lista harmadik helyén szerepelt, de mandátumát Szabó Rebeka vette át. Kiszelly Zoltán lapunknak elmondta, Karácsony inkább nem ült be a parlamentbe, mert jelen állás szerint a baloldal nem merne megkockáztatni egy időközi főpolgármester-választást.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.