Magyarországon is megjelent a majomhimlő

A járványügyi szakemberek azonban továbbra is úgy vélik, hogy ebből a betegségből nem lesz világjárvány.

Forrás: tenyek.hu2022. 05. 31. 17:07
null
-, 2022. május 23. Az amerikai járványügyi és betegségmegelõzési központ, a CDC által 2022. május 21-én közreadott, 1997-ben ismeretlen helyszínen készített kép egy majomhimlõvel fertõzött beteg felsõtestérõl. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlõvel fertõzött embereket. A hólyagos bõrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedõ fertõzés nyugat-afrikai eredetû, és elõször 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlõsállatról emberre, lefolyása vírustörzstõl függõen változik. MTI/AP/CDC Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon is megjelent a majomhimlő, a ritka afrikai betegséget egy 38 éves férfinél azonosították

  jelentette be az országos tiszti főorvos. Müller Cecília továbbá jelezte azt is, hogy a fertőzés csak szoros kontaktussal terjed, nagyjából két-négy hétig tart, elsősorban pedig immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

A lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal, duzzadt nyirokcsomókkal, valamint bárányhimlőszerű kiütésekkel járó betegség hazai megjelenésére a járványügyi szakemberek egyébként már napokkal ezelőtt figyelmeztetettek. A virológusok ugyanakkor kiemelték azt is, hogy komolyabb aggodalomra nincs ok, ebből a betegségből ugyanis nem lesz világjárvány.

Egyelőre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem tartja valószínűnek, hogy a majomhimlő globális méretű világjárvánnyá alakulna. A betegség továbbterjedésének megfékezése érdekében viszont a higiénés szabályok betartása mellett mindenkinek azt ajánlják, hogy kerüljék a közeli érintkezést azokkal, akik megfertőződtek vagy majomhimlőre utaló tüneteik vannak, közösülés esetén pedig minden alkalommal használjanak gumi óvszert. Azoknak pedig, akiknél megerősítést nyert a majomhimlő gyanúja, azt tanácsolják, hogy a hegek leeséséig szigetelődjenek el, a kiütéseket, bőrelváltozásokat lehetőleg könnyű kötéssel vagy ruhával takarják el, és tartózkodjanak az együttlétektől. 

Borítókép: Egy majomhimlővel fertőzött beteg felsőteste (Fotó: MTI/AP/CDC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.