időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Magyarországon is megjelent a majomhimlő

Elek Nikoletta
Forrás: tenyek.hu
2022.05.31. 17:07 2022.05.31. 18:05
Magyarországon is megjelent a majomhimlő

Magyarországon is megjelent a majomhimlő, a ritka afrikai betegséget egy 38 éves férfinél azonosították

  jelentette be az országos tiszti főorvos. Müller Cecília továbbá jelezte azt is, hogy a fertőzés csak szoros kontaktussal terjed, nagyjából két-négy hétig tart, elsősorban pedig immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

A lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal, duzzadt nyirokcsomókkal, valamint bárányhimlőszerű kiütésekkel járó betegség hazai megjelenésére a járványügyi szakemberek egyébként már napokkal ezelőtt figyelmeztetettek. A virológusok ugyanakkor kiemelték azt is, hogy komolyabb aggodalomra nincs ok, ebből a betegségből ugyanis nem lesz világjárvány.

Egyelőre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem tartja valószínűnek, hogy a majomhimlő globális méretű világjárvánnyá alakulna. A betegség továbbterjedésének megfékezése érdekében viszont a higiénés szabályok betartása mellett mindenkinek azt ajánlják, hogy kerüljék a közeli érintkezést azokkal, akik megfertőződtek vagy majomhimlőre utaló tüneteik vannak, közösülés esetén pedig minden alkalommal használjanak gumi óvszert. Azoknak pedig, akiknél megerősítést nyert a majomhimlő gyanúja, azt tanácsolják, hogy a hegek leeséséig szigetelődjenek el, a kiütéseket, bőrelváltozásokat lehetőleg könnyű kötéssel vagy ruhával takarják el, és tartózkodjanak az együttlétektől. 

Borítókép: Egy majomhimlővel fertőzött beteg felsőteste (Fotó: MTI/AP/CDC)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.