Járványügyi szakemberek szerint a majomhimlőből nem lesz világjárvány

Bár minden bizonnyal Magyarországot is el fogja érni a majomhimlő, a virológusok szerint komolyabb aggodalomra nincs ok, ebből a betegségből ugyanis nem lesz világjárvány. Egyelőre tehát a széles körű oltás bevezetése nem indokolt a majomhimlő ellen, azok pedig, akik 1979 előtt születtek, védettek a vírussal szemben.

2022. 05. 24. 18:46
Special ward for monkeypox cases isolation at Mumbai hospital
epa09971705 A special ward for the isolation of suspected monkeypox cases, inside the Kasturba Hospital for Infectious Diseases in Mumbai, India, 24 May 2022. According to the World Health Organization (WHO), monkeypox is caused by a virus from the orthopoxvirus genus in the family Poxviridae. EPA/DIVYAKANT SOLANKI Fotó: DIVYAKANT SOLANKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány után újabb rejtélyes betegség ütötte fel a fejét a világon, amely Európa számos országa mellett Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is megjelent. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az RTL kérdésére megerősítette, hogy Magyarországon eddig egyetlen gyanús esetről sem érkezett bejelentés, így nem indokolt a majomhimlő elleni oltás széles körű bevezetése sem. Szintén nyugalomra adnak okot a járványügyi szakemberek nyilatkozatai is: hangsúlyozzák, ez a fertőzés nem olyan, mint a Covid, tehát a majomhimlőből nem lesz világjárvány. 

– Ez egy trópusi vírus, rokona a rettegett feketehimlőnek, de embernél nem okoz súlyos tüneteket

– hangsúlyozta a HVG kérdésére Duda Ernő. Az immunológusprofesszor tájékoztatása szerint a lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal, duzzadt nyirokcsomókkal, valamint bárányhimlőszerű kiütésekkel járó betegségről nem igazán tudni, hogy a fertőzés melyik állatról, a mókusokról vagy a majmokról terjed át az emberekre. 

A fertőzés tehát – húzta alá a szakember – elsősorban állatról emberre terjed, ugyanakkor több eset is azt mutatja, hogy a majomhimlő egyik emberről a másikra is képes átterjedni. A beteg azonban már csak akkor lesz fertőzőképes, illetve hetekig az is marad, amikor a kiütések is megjelentek a testén, a vírus ugyanis a hólyagokból vagy azok leszáradása után a pörkökből tud kiszabadulni

 – magyarázta a szakember. Véleménye szerint az esetszámok ismeretében járványról egyelőre szó sincs, és gócok sem alakultak ki. 

Duda Ernőhöz hasonlóan Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is úgy véli, hogy nem kell a majomhimlőtől tartani, sőt azt is kizártnak tartja, hogy az Afrikából származó vírus miatt világjárvány alakulna ki. 

A főorvos ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy nincs meg az indexeset, vagyis az a személy, aki behurcolta a kórt. A fertőzés ugyanis eddig úgy juthatott be a kontinensre, hogy behurcolták azt, a mostani esetek viszont eltérnek ettől, mivel a fertőzöttek – egy kivételével – nem jártak a betegségüket megelőzően Afrikában. Félő tehát, hogy az 1958-ban felfedezett vírus mutálódott, s esetleg könnyebben terjedhet emberről emberre. 

A szakember a Mandinernek arról is beszélt, hogy a vírusnak kongói és nyugat-afrikai verziója is létezik, Európában viszont az utóbbi, kevésbé veszélyes vírusvariáns kezdett terjedni. Tájékoztatása szerint a betegség lefolyása, bár nem vészes, három hétig is eltarthat, valamint a hegek gyógyulásához is sok idő kell. Mint mondta, állatról emberre a fertőzés majmok, rágcsálók simogatásával terjed bőrön keresztül, az emberről emberre való továbbadásához viszont szoros kontaktusra van szükség. Az esetek többségében a betegség a homoszexuálisok között terjed, ugyanakkor már olyan érintettet is találtak, aki nem az – fűzte hozzá. 

Rusvai Miklós szerint borítékolható, hogy a fertőzés Magyarországon is megjelenik, viszont a koronavírushoz hasonló állapotokra ő sem számít.

A virológus az InfoRádióban azt mondta: csak szórványos esetek és „családi-közösségi halmozódások” lesznek, azoknak pedig, akik 1979 előtt születtek, nem kell tartaniuk a megbetegedéstől, hiszen megkapták a himlő elleni védőoltást. A fekete himlő elleni oltóanyagok egyébként az esetek 85 százalékában a majomhimlő ellen is védelmet nyújtanak.

Borítókép: Különleges osztály a majomhimlőgyanús esetek elkülönítésére Mumbaiban, Indiában. (Fotó forrása: EPA/Divyakant Solanki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.