Pofátlan(tan)ítás: továbbra is jelen vannak a rendőrség civil autói az utakon

Záróvonal átlépése, forgalommal szemben haladás, buszsáv vagy leállósáv használata – a rendőrség immáron harmadik éve harcol a szabálytalanul közlekedők ellen. Az úgynevezett Pofátlan(tan)ítás akció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egyre több autós szerelteti be a fedélzeti kamerát, hogy elcsípje az etikátlan sofőröket.

2022. 05. 29. 6:58
pofátlanítás
2020.01.19. Budapest Pofátlantalanítási rendőrségi akció a szabálytalan autósok kiszűrésére. fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hiába van az út szélén a kötelező elsőbbségadás tábla, egy furgon lassítás nélkül száguld tovább a kereszteződésen. Nem sokáig élvezhette a sebességet, kollégáink ugyanis épp szemtanúi voltak az esetnek – mutat egy felvételt Zsinkai Elvira, az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Osztály alezredese, majd hozzáteszi: ez a szabálytalanság 15 ezer forint helyszíni bírságba került a vezetőnek.

Az úgynevezett Pofátlan(tan)ítás akciót 2019 végén indította el a rendőrség. A kamerával felszerelt, civil rendőrautók egy pillanatra sem álltak meg.

 Az első hetekben mindössze két autó indult útjára, hogy kiszűrje a szabálytalanul közlekedő sofőröket. Bőven volt tennivaló, tudtuk, folytatnunk kell, így az egész országra, minden megyére kiterjesztettük. Több mint negyven autóval voltunk jelen az utakon– idézi fel a kezdeteket az alezredes.

Az ellenőrzésekről készült felvételeket az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága csokorba szedte és nyilvánosságra is hozta saját Facebook-oldalán, amely óriási sikert ért el. A kezdeményezéshez egyre több civil csatlakozott, segítve a rendőrök munkáját: az ORFK sorra kapta a pofátlan autósokról szóló videókat, míg mások ennek hatására beszereltették a fedélzeti kamerát autójukba. 

– A program célja a kezdetektől fogva az, hogy felébresszünk egyes autósokat: a közlekedés szabályai rájuk is érvényesek. Ugyanakkor szerettük volna beépíteni a köztudatba a társadalmi felelősségvállalás fontosságát, hiszen a rendőrség eszközei végesek, nem tudunk mindenhol jelen lenni és kiszűrni a szabályszegőket. A járművezetők pedig hamar a partnereinkké váltak, a mai napig, folyamatosan érkeznek olyan felvételek, amelyek alapján eljárást tudunk indítani. Ezért nem lehetünk elég hálásak – fogalmaz Zsinkai Elvira.

Ezek a sofőrök nem csak bosszantóak, de veszélyesek is – teszi hozzá a rendőr alezredes, és több olyan felvételt mutat, ahol az autósok kis híján elgázolnak egy gyalogost a zebrán. – Korábban balesetek vizsgálásában vettem részt, ahol a fő területem a közúti veszélyeztetés volt, sajnos jól ismerem ezeket a helyzeteket – mondja az alezredes. A hatóság tavaly több mint száz esetben indított eljárást a civil autósok bejelentése alapján, ebből 85 eset már le is zárult.

Sajnos a közigazgatási, hatósági, szabálysértési eljárások mellett komolyabb ügyekkel is találkozunk, tavaly hét alkalommal kellett büntetőeljárás keretében intézkednünk. Ezek azok az esetek, amikor valaki szándékosan ráhúzza a kormányt a közlekedőkre, befékezik a belső sávban, levillogja vagy letolja az útról az autósokat – magyarázza Zsinkai Elvira, kiemelve, hogy bőven van még min dolgozniuk, idén ugyanis már kilenc büntetőeljárást indult.

Bár a számok az mutatják, hogy több a jogsértő férfi az utakon, a csúcstartó mégis egy hölgy, akit több mint kétszázezer forintos szabálysértési bírsággal illettek az egyenruhások és még a vezetéstől is eltiltották tizenkét hónapra. 

A rendőrség a saját állományával sem kivételezett, több olyan felvétel került nyilvánosságra korábban, ahol a járőrautók visszaéltek a hatalmukkal.

 Természetesen amit nem nézünk el másoknak, magunknak sem fogjuk. Egy rendőrautóval ugyanúgy be kell tartani a KRESZ-szabályokat, mint bármely más járművel. Minden esetben kivizsgáltuk a kollégáinkról érkezett felvételeket, a szabálytalanságok pedig nem maradtak szankció nélkül – emeli ki a rendőr. 

Az egyenruhások munkáját a Budapesti Autósok Közössége is segíti, az ORFK tavaly tavasszal hivatalos együttműködést kötött az weboldal üzemeltetőivel. A Közlekedési Kultúra napján pedig egy díjat is átvehettek, mint az „Év példaértékű közlekedésbiztonsági társadalmi felelősségvállalója”.

– A Budapesti Autósok Közössége nagy segítség számunkra, sok autós ugyanis nekik küldi el a szabálysértésekről szóló felvételeket, ők pedig a kirívó jogsértéseket továbbítják nekünk, így azonnal eljárást tudunk indítani. Valóban példaértékű munkát végeznek, hálásak vagyunk nekik és a civil autósoknak is, akik részt vesznek a Pofátlan(tan)ításban. – mondja Zsinkai Elvira, majd azzal zárja: 

– Természetesen a kollégák által végzett Pofátlan(tan)ítási ellenőrzések tovább folytatódnak, nem tűntünk el az utakról, csupán annyi történt, hogy a civilektől kapott felvételeket tesszük közzé.

Borítókép: Pofátlan(tan)ítás rendőrségi akció a szabálytalan autósok kiszűrésére (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.