„A globális minimumadó bevezetése hátrányosan érintené Magyarországot”

Bánki Erik, a Fidesz képviselője elmondta, hogy a brüsszeli szankciók is hozzájárulnak az infláció növekedéséhez.

2022. 06. 20. 15:50
BÁNKI Erik
Budapest, 2020. június 11. Bánki Erik, a Fidesz képviselõje felszólal a Magyarország 2021. évi központi költségvetésérõl szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 11-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem a háború támogatásával, hanem a békekötéssel lehet a leghatékonyabban fellépni a háborús infláció ellen – rögzítette Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője a napirend előtti felszólalásában. Hozzátette: a háború hazdasági hatásaként nemcsak Európát, hanem az egész világot érinti a kiugróan magas infláció.

– A kormány legfontosabb célja, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból és ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát 

– húzta alá a kormánypárti politikus, majd közölte:

most a legfontosabb feladat Magyarország békéjének és biztonságának a megőrzése, valamint az energiaellátás biztonsága.

A Fidesz képviselője megjegyezte, hogy a rezsicsökkentés és az árstopok politikája miatt jöt-hat százalékponttal alacsonyabb itthon a infláció, mint a régió országaiban. Továbbá Bánki Erik kiemelte, hogy a brüsszeli szankciók is hozzájárulnak az infláció növekedéshez, a gázembargó bevezetése pedig egész Európát csődbe rántaná.

– A globális minimumadó bevezetése egyértelműen hátrányosan érintené Magyarországot, mert kétszeresére növelné a vállalatok terheit 

– hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő, aki azt is elmondta, hogy a globális minimumadó a technológiai cégek megadóztatására jött létre, miközben az amerikai lobbi hatására a techvállalatok kibújtak az adózás alól.

Válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára jelezte: a Magyarországon működő cégeknek jelentős adóteher lenne a globális minimumadó. Mint mondta, az elképzelés a versenyképességben elért magyar eredményeket egy csapásra tönkretenné, de az egész Európai Uniónak nagy csapás lenne.

Borítókép: Bánki Erik (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.