A magyar haditengerészet története helyet kap az oktatásban

Az Országgyűlés 2016-ban nyilvánította egyhangú szavazással június 10-ét a magyar haditengerészek emléknapjává. Száznégy évvel ezelőtt, 1918. június 10-én kapott torpedótalálatot a fiumei kikötőből kihajózó Szent István csatahajó, amelynek 1087 fős legénységéből nyolcvankilenc tengerész vesztette életét.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2022. 06. 10. 17:44
Forrás: Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent István csatahajót 1914. január 17-én Fiuméban (a mai Rijekában) bocsátották vízre – olvasható az Index cikkében. 

152 méteres hosszával, húszezer tonnás vízkiszorításával a korszak egyik legnagyobb hajójának számított, melynek megépítésére a Ganz–Danubius hajógyár akkoriban Magyarországhoz tartozó, fiumei gyártelepe kapott megbízást. A csatahajó húszmillió koronába került, s a lövegek és a páncélzat kivételével magyar alapanyagokból és berendezésekből készült. Eredetileg Hunyadi Jánosnak akarták keresztelni, de Ferenc József személyes döntésére kapta a Szent István nevet. A négy tagból álló Tegetthoff-osztály utolsó egységeként készült el, testvérhajói a Tegetthoff, a Viribus Unitis és a Prinz Eugen voltak – derül ki Sereg András cikkéből. 

 

Semmi esélyük nem volt


Mint írják, a hadrendbe állítása után a hajó a város légvédelmét segítette. Utolsó útjára 1918. június 9-én indult el, és a konvoj elején haladó Szent Istvánt június 10-én hajnali fél 4-kor két, egymásba olvadó robbanás rázta meg. A robbanások átszakították jobb oldalt,  az első és második kazánház közötti válaszfalat. Túl sok víz ömlött a hajótestbe.

Újabb kutatások szerint három vagy négy torpedó is eltalálta a hajót, de egy vagy kettő nem robbant, miközben a több száz kilós fémtest becsapódása így is károkat okozott. Az olasz torpedók eredetileg a Tegethoffot célozhatták, csakhogy a Szent Istvánt sikerült eltalálniuk. A Szent István hajnali hat órakor felborult, és hét perccel később elnyelték a hullámok. Az 1087 fős legénységből négy tiszt és 85 matróz vesztette életét. A veszteség elsősorban géptermek legénységéből és a lékponyvás osztagból került ki, akiknek esélyük sem maradt elhagyni a hajót. A mentést nehezítette, hogy a hajón alig volt mentőcsónak, hiszen azok ütközetben, találat esetén repeszgránátként viselkedtek. Az olaszok olyan nagynak ítélték győzelmüket, hogy 1939 óta június 10-én ünneplik a haditengerészet napját – írják. 

Fotó: Origó/War Ship Images

Oktatási anyagokat szorgalmaznak


Az Index cikkéből az is kiderül, hogy a magyarok sem feledkeztek meg hőseikről. Hat évvel ezelőtt idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke kezdeményezésére a KDNP két képviselője, Rubovszky György és Vejkey Imre egyéni képviselői határozati javaslatot terjesztett be a parlamenthez, amelyben javasolták, hogy a jövőben június 10-e legyen a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapja. Az Országgyűlés az indítványt 2016. november 8-án 190 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta.

Idősebb Lomnici Zoltán az Indexnek elmondta, hogy a határozat június 10-e emléknappá nyilvánítása mellett egyben szorgalmazza és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, emléktáblák avatását, amelyek a nagy háborúban elesett, tengersírban nyugvó magyar haditengerész hősi halottakkal kapcsolatosak. Vagyis az emléknap főhajtás és felhívás is, hogy a történelemoktatásban nagyobb teret kapjon a magyar tengerészekről szóló rész.

A megemlékezés és az emlékmű felállítása hiánypótló, a nemzet önbecsülése szempontjából is lényeges, és a hazaszeretetet erősítő, senki ellen sem irányuló kezdeményezés.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke azt is kiemelte, hogy az első világháború szinte minden magyar családot érintett, három és fél millió behívót küldtek ki, 660 ezer magyar katona nem tért vissza, és többségük idegen temetőkben nyugszik, ahová már senki nem visz ki virágot. 

 

Emlékműavatás a pulai temetőben


Az országgyűlési határozatban tehát felkérték a magyar kormányt arra, hogy a nagy háborúban elesett, tengersírban nyugvó magyar haditengerész hősi halottak emlékére emeljen emlékművet a horvátországi Pula haditengerészeti temetőjében, hogy az első haditengerészeti emléknapon már itt adózhassanak tisztelettel a hősi halált halt magyar haditengerészek előtt.

Így is történt. 2017. június 10-én a Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium közös delegációja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetésével kétnyelvű emlékművet avatott a pulai haditengerész-temetőben az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek tiszteletére. Az emlékművön az alábbi felirat olvasható:

Magyarország kegyelettel emlékezik az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészekre.

Talán kevesen tudják, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia a világ hatodik legnagyobb és legkorszerűbb flottájával rendelkezett, a legénység húsz százaléka pedig magyar volt, és mintegy 27 ezer tiszt és matróz teljesített szolgálatot – foglalja össze az Index. 

 

Borítókép: A Szent István csatahajó elhagyja a pulai kikötőt (Forrás: Origó/Warships of world)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.