A mai kánikula akár egészségi problémákat is okozhat

Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, a kiszáradás és a leégés veszélye.

Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 06. 28. 7:17
null
Budapest, 2020. augusztus 19. Egy nagymama két kisgyermekkel sétálgat a Szabadság tér szökõkútjának vízfüggönye közt a kánikulai melegben, így hûsítve le magát és unokáit. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a sok napsütés mellett kevés fátyol- és gomolyfelhő lesz felettünk. A délelőtti órákban a Dunántúl északi részén fordulhat elő zápor, zivatar, később a Bakonyban és az Északi-középhegységben alakulhat ki elvétve egy-egy zápor, majd a késő délutáni, kora esti óráktól a Dunántúl nyugati felén alakulhat ki zápor, zivatar. A Dunántúl nyugati részén megélénkül az északkeleti szél. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek – írja a Met.hu. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 32 és 37 fok között valószínű. Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Fátyolfelhős idő várható, a felhőzet a Dunántúl egyes részein meg is vastagszik. A Dunántúlon az éjszaka első felében még előfordulhat zápor, zivatar, aztán csapadék nem valószínű. A keleties szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatar környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15 és 22 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia

Folytatódik a hőség. A kánikula okozhat egészségügyi problémákat– írja a Köpönyeg. A tartós hőség leginkább az időseket, és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, a kiszáradás és a leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. A meleg időben a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ügyelni kell a folyadékpótlásra.

Borítókép: egy nagymama két kisgyermekkel sétálgat a Szabadság tér szökőkútjának vízfüggönye közt a kánikulai melegben (MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.