Bánki Erik: A háborús uszítókat vissza kell szorítani

A Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, hogy amíg az Európai Unió a háborút finanszírozza, addig az inflácó növekedni fog.

2022. 06. 13. 15:13
BÁNKI Erik
Budapest, 2020. június 11. Bánki Erik, a Fidesz képviselõje felszólal a Magyarország 2021. évi központi költségvetésérõl szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 11-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2023-as költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése – közölte napirend előtti felszólalásában Bánki Erik. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: háborús infláció és gazdasági válság fenyegeti az egész világot.

– Békére van szükség – hangsúlyozta a kormánypárti politikus, aki elmondta, hogy amíg az Európai Unió tagországai a háborút finanszírozzák, addig az infláció is növekedni fog. A magyar kormány az egyetlen az egész Európai Unióban, amelyik arról beszél, hogy szankciók és háború helyett a békére van szükség – húzta alá Bánki Erik. Továbbá kiemelte, hogy vannak olyan, Soros Györgyhöz is köthető üzleti körök, amelyek keresni akarnak a háborún, miközben tönkremegy Európa.

– A háborús uszítókat vissza kell szorítani 

– emelte ki a Fidesz képviselője.

Emellett Bánki Erik megjegyezte, a kormány legfontosabb célja, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból és ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát. – A kormány megvédi az ország biztonságát, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és biztosítja a haderőfejlesztést – jelezte.

Mint a politikus emlékeztetett, a költségvetés a honvédelmi, valamint a rezsivédelmi alapot is tartamazza, amelyeknek a bevétele meghaladja az 1450 millilárd forintot. 

– Elvárjuk, hogy azok a szektorok is hozzájáruljanak az ország védelméhez, amelyek a háborús helyzetben extraprofitra tesznek szert 

– fogalmazott. Emellett kiemelte, hogy a kormány célja a rezsicsökkentés fenntartása, amit a rezsivédelmi alap is szolgál.

– A honvédelmi alap megteremti a biztonsági intézkedések és fejlesztések forrásait 

– hívta fel a figyelmet Bánki Erik.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese válaszában elmondta, hogy a szankciók nehéz helyzetbe hozzák egész Európát.

– Az alapanyaghiány, illetve a drágulás, valamint a beszállítás nehézsége olyan gondokat okozott a gazdaságban, amelyeket nem tud mindenki legyőzni. Mindezt követte az energiaválság – emlékeztetett a politikus. Ezután Tállai elmondta, hogy olyan helyzetben kellett az új költségvetést megalkotniuk, amelyben az országot katonai szempontból meg kell erősíteniük, ezért szükséges a honvédelmi alap létrehozása.

– Nem engedhetjük meg, hogy Magyarországon olyan rezsiköltséget fizessenek a családok, amilyet az Európai Unió szeretne. Ehhez rendkívüli intézkedésre van szükség, ezért hoztuk létre a rezsivédelmi alapot 

– jelezte Tállai.

Borítókép: Bánki Erik (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.