Ezrével jönnek az illegális migránsok

Csak hétvégén ezerötszáznál több illegális migránst fogtak el a magyar államhatár védői, akik katonákkal, polgárőrökkel közösen tartoztatták fel a határsértőket. A migránshullám hétfőn és kedden is folytatódott. Egy migráns az életét vesztette, amikor leesett egy kamion alvázáról. Az ukrán határnál magyar embercsempészeket fogtak el.

2022. 06. 14. 18:17
null
Mórahalom, 2016. február 22. Magyar rendõrök figyelik a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én. A hétvégén 501 határsértõt fogtak el a rendõrök. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a nyomás a déli határainkon, a balkáni útvonalon özönölnek az illegális migránsok hazánk felé

1513 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig

– tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrségi statisztika szerint pénteken 639, szombaton 408, vasárnap 455 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett az ország belsejében tizenegy határsértőt fogtak el.

Az elmúlt héten az ország területén – ebben az évben az eddigi legtöbb – 3922 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten – május 30-ától június 5-éig – a feltartóztatottak száma 3846 volt, emellett a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében 15 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 42 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Eddig száz és kétszázötven között volt azoknak az illegális migránsoknak a száma, akiket naponta elfognak a magyar hatóságok.         Fotó: Havran Zoltán

Az ukrán határ mentén két magyar embercsempészt fogtak el, erről a rendőrség kedden számolt be. Eszerint a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 37 éves és egy 35 éves szatmárcsekei lakos ellen. A nyomozás adatai szerint a két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy anyagi haszonszerzés céljából ukrán állampolgárságú férfiaknak nyújtottak segítséget abban, hogy Ukrajnából jogellenesen, a határellenőrzést megkerülve belépjenek Magyarország területére. 

Az illegális ukrán migránsok gumicsónakokkal a Tisza folyón jutottak át magyar területre, céljuk Nyugat-Európa felé történő tovább utazás volt, amiben az eljárás alá vontak közreműködtek.

Az egyik elfogott embercsempész (balra fent) telefonjait is lefoglalták a rendőrök. Fotó: Police.hu

A szabolcsi nyomozók összehangolt rendőri intézkedés keretében, a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság és a Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség munkatársainak, valamint a megyei rendőr-főkapitányság Jonatán Közterületi Bevetési Egységének bevonásával  június 3-án a gyanúsítottakat lakóhelyeikről előállították. Kihallgatásuk után a nyomozók őrizetbe vették őket. Az ügyészség indítványára a bíróság mindkét gyanúsított letartóztatását elrendelte.

 

Hétfőn 747 migráns

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn összesen 747 illegális határsértővel szemben intézkedtek. A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 18 esetben összesen 87 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Bácsbokod, Hercegszántó-Budzsak, Hóduna, Kelebia, Kiskunmajsa, Kisszállás, Mélykút és Újmohács külterületén. Csongrád-Csanád megyében a járőrök 33 esetben, összesen 314 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék Kiszombor, Mórahalom, Röszke, Szatymaz, Szeged, Újszentiván közigazgatási területén, valamint Röszke autópálya-határátkelő helyen. Győr-Moson Sopron megyében, három esetben, összesen 42 határsértőt tartóztattak fel Ágfalva és Sopronkövesd belterületén, valamint Nagyszentjános külterületén. Békés megyében két, Komárom-Esztergom megyében nyolc, Pest megyében szintén két esetben, összesen 23, míg Tolna megyében hét határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, kínai, koszovói, mali, marokkói, pakisztáni, palesztin, szenegáli, szír, török, tunéziai, ukrán állampolgárnak vallották magukat.

 

Kedden újra invázió

Kedden folytatódott a migránsinvázió. A Bács-Kiskun megyei egyenruhások június 14-én 15 óra 55 perckor Katymár térségében 17 külföldit tartóztattak fel. A magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

Ugyancsak kedden a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai 13 óra 35 perckor az M5-ös autópálya petőfiszállási pihenőhelyén ellenőriztek egy moldáv honosságú hűtőkamiont, amelyet egy negyvenéves román férfi vezetett. A járőrök a jármű átvizsgálásakor további 13 külföldit találtak, akik indiai, afgán, pakisztáni és nepáli állampolgárnak vallották magukat. A csoport tagjai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A gyanú szerint a román sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Kedden 7 óra körül Komáromban a Monostori híd előtti kamionos pihenőből indult el egy török honosságú járműszerelvény. 

Több migráns korábban felkapaszkodott a kamion alvázára, a szerelvény elindulásakor egyikük a kerék alá esett. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A migránscsoport többi tagja a helyszínről Szlovákia irányába elfutott.

Borítókép: Migránscsoport az ideiglenes határkerítés szerb oldalán (Fotó: Police.hu)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.